Lemondott a skót konzervatívok vezetője

Forrás: MTI2019. 08. 29. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott posztjáról csütörtökön a brit Konzervatív Párt skóciai szervezetének vezetője, Ruth Davidson, aki a családi élet és a politikai karrier összeegyeztethetetlenségével indokolta távozását, de hangot adott a brexittel kapcsolatos kétségeinek is.

A Skót Nemzeti Párt és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ellenzékének számító Davidson, aki a 2016-os Brexit-szavazáson az Európai Unióban való maradásra voksolt, hozzátette, hogy továbbra is támogatja pártját, a miniszterelnököt, és kiáll amellett, hogy Skóciának az Egyesült Királyság részének kell maradnia. A lemondását bejelentő közleményében hangsúlyozta, hogy hiányolja a kölcsönös tiszteletet az uniós kilépésről szóló vitában. Hozzátette, hogy tiszteletben tartotta a 2016-os népszavazás eredményét, és azóta azon dolgozott, hogy az ebből fakadó, a skót gazdasági szektort sújtó esetleges negatív következményeket mérsékelje. A Skóciában élők többsége 2016-ban a kilépés ellen szavazott.

Ugyancsak csütörtökön benyújtotta lemondását George Young, a Konzervatív Párt felsőházi frakcióvezetője is, amit azzal magyarázott, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök kérésére szerdán II. Erzsébet királynő jóváhagyta a parlament munkájának felfüggesztését. A döntés értelmében a brit törvényhozás munkáját szeptember második hetétől október 14-ig felfüggesztik.

„Nem győztek meg a döntést magyarázó indokok, amelyek, úgy gondolom, a parlament alapvető szerepét ássák alá történelmünk válságos szakaszában, és csak erősítik azt a nézetet, miszerint a kormány nem bírja a törvényhozás bizalmát a brexittel kapcsolatban” – indokolta döntését Young.

John McDonnell, a parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminisztere továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy a párt bizalmatlansági indítványt nyújt be a Boris Johnson miniszterelnök ellen, és örülnének, ha ennek eredményeként általános választásokat tartanának az országban.

Ezzel szemben a keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek adott csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: a brexit ellenzőinek két lehetőségük van, vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket.

Szerda éjfélig több mint egymillióan írtak alá hivatalos, parlamenti petíciót a brit parlament felfüggesztése ellen tiltakozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.