Lemondott az ukrán kormányfő

Bejelentette lemondását tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

Forrás: MTI2019. 05. 20. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

„A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok” – mondta Hrojszman újságíróknak. Hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij bejelentette a parlament feloszlatását, és távozásra szólította fel a minisztereket, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a kormány csak a parlamenti választások után köteles lemondani.

Az alkotmány értelmében a parlament nevezi ki az új kormányfőt, és Zelenszkijnek nincsen parlamenti frakciója, amely lehetővé tenné a híveiből álló csapat felállítását az előrehozott választásokig.

„Amikor az új elnököt megválasztották, olyan intézkedések meghozatalát javasoltam az elnöknek és a parlamentnek (...), amelyek erősebbé tennék Ukrajnát. Az elnök más utat választott, és a kijelentéséből úgy ítélem meg, hogy minden felelősséget vállal a veszélyekkel szemben” – jelentette ki Hrojszman, anélkül, hogy részletesen indokolta volna a döntését.

A 41 éves, korábban minden politikai gyakorlatot nélkülöző színész-humorista Zelenszkij hétfő délelőtt tette a hivatali esküt.

A 45 milliós lélekszámú volt szovjet tagköztársaságban öt éve háború dúl az ország keleti részében az oroszbarát szakadárokkal, az ország épp hogy kilábalt egy nagyon súlyos gazdasági válságból – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.