Lemondott hivataláról a kirgiz elnök

Lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő – közölte csütörtökön az elnöki hivatal sajtószolgálata.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 11:02
null
Szooronbaj Dzseenbekov a lemondása napján. Fotó: DOSALIEV SULTAN Forrás: president.kg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő – közölte csütörtökön az elnöki hivatal sajtószolgálata.

Az Interfax hírügynökség idézte Dzsejenbekov üzenetét a kirgiz néphez, amelyben közli, hogy továbbra is feszült a helyzet az országban, számára mindennél fontosabb a társadalmi béke és nyugalom megteremtése, és „semmi se drágább bármely honfitárs életénél”.

„Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz. Nem szeretnék olyan elnökként bevonulni Kirgizisztán történetébe, mint aki vért ontott, és lövette saját polgárait. Ezért döntöttem úgy, hogy lemondok” – üzente az államfő. Ő a harmadik kirgiz elnök 2005 óta, akinek felkelés döntötte meg a hatalmát.

Szooronbaj Dzseenbekov kirgiz elnök a lemondása napján.
Fotó: president.kg

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Emiatt tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők megszálltak kormányzati épületeket. Ezek hatására a központi választási bizottság érvénytelenítette a választási eredményeket. Dzsejenbekov már a múlt héten bejelentette, hogy le fog mondani, de a hét elején közölte, hogy az új választásokig hivatalban marad.

Az elnök szerdán jóváhagyta Szadir Zsaparov új miniszterelnök kinevezését, miután a parlament megszavazta kormányát és programját is. Dzsejenbekov előtte még elutasította Zsaparov kinevezését.

Zsaparov ellenzéki képviselő volt, és a rendbontások idején szabadították ki a börtönből több egykori politikussal együtt. Dzsejenbekov lemondó nyilatkozatában arra szólította fel őt és a többi politikai vezetőt, hogy küldjék el híveiket Biskekből, és adják vissza a fővárosiaknak a békét. A rendvédelmi erőket és tüntetőket pedig arra kérte, hogy ne engedjenek a provokációknak, ne ontsanak vért.

Dzsejenbekov szerint Zsaparov kinevezése nem csökkentette a feszültséget az országban. „Sajnos az agresszió nem csendesedik, továbbra is követelik az azonnali távozásomat” – üzente az elnök, aki az Interfax szerint hajnali négy óráig folytatott konzultációkat Zsaparovval, aki fogadkozott, hogy szorgalmazni fogja az államfő távozását, mert a nép ezt követeli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.