Lengyel kormányfő: Varsó fair kapcsolatot vár az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságtól

Lengyelország méltányos, fair kapcsolatot vár a hamarosan hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságtól – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

Forrás: MTI2019. 08. 22. 19:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néhány naponta beszélek telefonon Ursulával, éppen most is küldött egy sms-t, egy megbeszélésről egyeztettünk” – mondta Mateusz Morawiecki a volt német védelmi miniszterrel kialakított munkakapcsolatáról az interjúban, amely a Berliner Morgenpost című fővárosi újságban és a kiadóvállalat Funke médiacsoport többi lapjában jelent meg.

Angela Merkel német kancellár korábbi miniszterének brüsszeli terveiről azt mondta, sokat ígérőnek tartja, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnökként a gazdaságra, a versenyképességre, a migrációra és az éghajlatváltozás ügyére akar összpontosítani.

„Sok kérdésben találunk majd közös nevezőt” – fogalmazott a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) egypárti lengyel kormányának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország hirtelenjében a megválasztott bizottsági elnök által meghirdetett következetes klímapolitika támogatója lett-e, kiemelte: az a fontos, hogy igazságosan bánjanak az európai uniós tagországokkal. Az egykori Szovjetunió arra kényszerítette Lengyelországot, hogy kőszénre alapozza az energiaellátását.

Lengyelország most „hatalmas erőfeszítéseket tesz” a folyamat megfordítására, amihez azonban pénzügyi támogatás szükséges. „Már beszéltem erről Ursulával” – mondta a lengyel kormányfő.

Aláhúzta: nem tart attól, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakításával kapcsolatban indított európai uniós eljárások pénzbüntetéssel vagy Lengyelország tagállami szavazati jogának megvonásával érnek véget.

„Meg tudjuk magyarázni, hogy mit teszünk” – mondta Mateusz Morawiecki, kiemelve, hogy az átalakítást széles társadalmi támogatottság övezi, a kívülről érkezett bírálatoknak pedig „semmi közük a valósághoz”.

A többi között arról is szólt, hogy nem tekintik érvényesnek azt az egykori NDK-val 1953-ban kötött megállapodást, amely szerint Lengyelország nem követel jóvátételt a náci Németország által a második világháborúban okozott károkért.

A károk felmérésével egy parlamenti bizottság foglalkozik, amelynek munkája eltart még néhány hónapig, mert sok mindent elemezni kell – mondta. Példaként említette, hogy a németek több mint ezer falut töröltek el a föld színéről. Kiemelte, hogy alapos számításokkal határozzák meg azt az összeget, amelyet jóvátételként követelnek majd Németországtól.

Azzal kapcsolatban, hogy Washington az elégtelennek talált német védelmi kiadások miatt kilátásba helyezte Németországban állomásozó amerikai katonák áthelyezését Lengyelországba, Mateusz Morawiecki hangsúlyozta: „senki sem gondolja komolyan a németországi amerikai jelenlét számottevő csökkentését”, de a NATO valamennyi tagállamának be kell tartania a védelmi kiadások növelésére tett vállalását.

„Azt ugyan nem mondanám, hogy Németország potyautas, de hozzájárulása nem felel meg a kötelezettségeknek” – fogalmazott a lengyel kormányfő, kifejtve azt a véleményét, hogy „Németországnak gyorsabban kellene növelnie védelmi kiadásait”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.