Lengyel kormányszóvivő: A kvóták elutasítása az EU alapszerződésére támaszkodik

Piotr Müller rámutatott: a migránselosztási kvótát a tagállamok többsége nem teljesítette. Ez szerinte bizonyítja, hogy a mechanizmus hibás.

Forrás: MTI2019. 10. 31. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránskvóták elutasítása az uniós alapszerződésre támaszkodott, Lengyelország az ellenőrizetlen migrációtól védte magát így – reagált Piotr Müller lengyel kormányszóvivő csütörtökön az uniós főtanácsnok állásfoglalására, miszerint Budapest, Prága és Varsó jogsértően jártak el az ügyben.

A lengyel kormány úgy ítéli meg, hogy a migráns-átirányítás elutasítása visszavezethető az uniós alapszerződésre, mely az Európai Unió tagállamai számára fenntartja a belső biztonság megőrzésének hatáskörét – mondta el a kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek.

Müller rámutatott: a migránselosztási kvótát a tagállamok többsége nem teljesítette. Ez szerinte bizonyítja, hogy a mechanizmus hibás. Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság csak a kvótát jelképesen sem teljesítő három közép-európai ország iránt indított el kötelezettségszegési eljárást, Müller kétségesnek nevezte, hogy a brüsszeli testület egyenlő bánásmódban részesíti az EU tagállamait.

A szóvivő aláhúzta: Varsó, elutasítva a kvóta teljesítését, az ellenőrizetlen migrációtól védte az országot.

– Lengyelország és a visegrádi csoport határozott kiállásának köszönhetően az EU megváltoztatta a migrációs politikával és a kötelező menekültátirányítással kapcsolatos elképzeléseit – jelentette ki.

Nem jár majd gyakorlati következményekkel, ha az Európai Bíróság döntése is megerősíti a főtanácsnok véleményét, mert a menekültátirányítási döntések már megvalósíthatatlanok, hatályuk 2017 szeptemberében lejárt – szögezte le Piotr Müller.

Michal Wos, a humanitárius segítségnyújtásért felelős lengyel miniszter a Twitteren azt írta: a főtanácsnoki állásfoglalás a jelenleg ellenzéki Polgári Platform két volt kormányfője, Ewa Kopacz és Donald Tusk politikájának a következménye.

A menekültelosztási kvótát 2015-ben a Kopacz-kabinet belügyminisztere is megszavazta, a 2015 végén kormányra lépett Jog és Igazságosság azonban elutasította a 7 ezer menekült lengyelországi befogadásáról szóló döntés teljesítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.