Lengyel külügyminiszter: Jól kezeli Magyarország a helyzetet

A koronavírus-járvány magyarországi, európai viszonylatban eredményesnek bizonyult kezelése az állam hatékonyságáról tanúskodik – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a polskatimes.pl internetes hírportálnak adott interjúban.

Forrás: MTI2020. 04. 29. 14:03
CZAPUTOWICZ, Jacek
Zágráb, 2020. március 6. Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek a szíriai konfliktus fejleményeirõl tartott rendkívüli tanácskozásán Zágrábban 2020. március 6-án. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány geopolitikai következményeit taglaló beszélgetésben a lengyel diplomácia vezetője úgy látta: a pandémia a hidegháborús korszak befejezését jelentő 1989-as évhez hasonló politikai választóvonallá válik. Czaputowicz szerint az áttörés ilyen pillanataiban kulcsfontosságú a (politikai) vezetés, ennek rugalmassága, hatékonysága és cselekvési energiája.

A leginkább számottevő tényező most a hatékony állam, az, hogy egyes országok milyen módon kezelik a járványt, és milyen tempóban győzik le a gazdasági válságot – fejtette ki a miniszter.

Reagálva arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt bírálatok érik, amiért rendeletek segítségével kormányoz, Czaputowicz megállapította: az EU-ban más országok vezetői is rendeletek segítségével kormányoznak. – A járványügyi mutatókból látható, hogy Magyarország más országokhoz képest egészen jól kezeli a helyzetet, ez bizonyítéknak tekinthető az állam hatékonyságára – fogalmazott.

Czaputowicz szerint a pandémia következtében megváltoznak a nemzetközi viszonyok, többek között fény derült a tagállamok és az Európai Unió közötti valódi viszonyokra. Kiderült, hol rejlik a szuverenitás, vagyis a fő hatalom, hiszen a veszély helyzetében a tagállamok vállaltak felelősséget azért, ami a területükön történik – szögezte le Czaputowicz, hozzáfűzve: ebben a tekintetben nem sok helye maradt az uniós intézményeknek.

A miniszter szerint a járvány európai kezelése túlmutat a tagállami hatáskörbe tartozó egészségügyi megoldásokon, olyan rendkívüli lépésekre is kiterjed, mint a határzárak vagy a karanténintézkedések. – Más dolog, hogy egyes, a válságra nem elég gyorsan reagáló államok abban keresnek mentséget, hogy Brüsszellel osztják meg felelősségüket – jegyezte meg Czaputowicz.

Úgy látta: a járvány gazdasági következményeinek legyőzésében szükség lesz Brüsszel erőteljesebb szerepvállalására. Ehhez viszont nagyobb uniós költségvetésre lenne szükség – hangsúlyozta a miniszter. Azon reményének adott hangot, hogy egyre több ország támogatni fogja a lengyel javaslatot a tagállami befizetések növelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.