Lengyel püspöki konferencia: Az emberi jogokat is sértheti az LMBT-charta

A varsói főpolgármester által meghirdetett, úgynevezett LMBT-chartában szereplő, a gyermekek szexuális nevelésére vonatkozó intézkedések visszavonását kéri szerdán kiadott nyilatkozatában a lengyel püspöki konferencia. Előzőleg a lengyel kormánypárt is családellenesnek minősítette az intézkedéscsomagot.

Forrás: MTI2019. 03. 13. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A püspöki kar nyilatkozatát azt követően adták ki, hogy február közepén az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része magában foglalja egyebek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követő szexuális nevelés bevezetését az iskolákban.

Az LMBT-charta emellett a melegek iránti erőszak megelőzéséről, ezen belül egy meleghostel megnyitásáról szól, valamint az LMBT-társadalom sportklubjainak és kulturális intézményeinek támogatásáról. A varsóihoz hasonló projektet több más lengyelországi önkormányzat is bejelentett.

A püspökök azt kérik nyilatkozatukban, hogy vonják vissza az LMBT-chartában szereplő, „erkölcsi és jogi kétségeket ébresztő” megoldásokat. Ezek közül a leginkább nyugtalanítónak a pszichoszexuális és nemi identitást figyelembe vevő iskolai szexuális nevelés bevezetését találják. Az ilyen intézkedés a nyilatkozat szerint „könnyen megfoszthatja a szülőket attól, hogy hatással legyenek gyermekeik nevelésére”.

A nyilatkozatban aláhúzzák: az egyház fontosnak tartja a gyermekek szexuális nevelését, fejlődése során viszont a gyermeknek elsősorban az önzetlen szeretetet kell megismernie a családban. A tervezett program nyomán viszont a gyermekek „brutális módon” ismerkednek meg az anatómiával, a szexualitás fiziológiájával, a nemi kapcsolatok különféle, nemcsak a férfi és nő viszonyán alapuló formáival – figyelmeztetnek a püspöki kar tagjai.

A dokumentum szerzői hangsúlyozzák: tiltakozásukat nem a magukat az LMBT-közösséghez tartozónak vallók emberi méltósága iránti tiszteletlenség váltotta ki, hanem a szülők és a gyermekek jogaiért érzett felelősség. A charta bevezetése nemcsak a szülői és gyermekjogokat, hanem általában az emberi jogokat sértheti a szólásszabadság, a lelkiismereti szabadság terén – figyelmeztet az egyházi dokumentum.

Az LMBT-chartát a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski is bírálta szombaton pártjának az európai parlamenti (EP-) választás előkészületeként megtartott első regionális kampánygyűlésén. Beszédében Kaczynki azt mondta, a kezdeményezés a család elleni támadást jelenti, „mégpedig a lehető legrosszabb módon folytatott támadást, mert lényegében a gyermekekre irányul”.

Elzbieta Rafalska családügyi miniszter szerdai kijelentése szerint a charta sérti a család autonómiáját. Anna Zalewska oktatásügyi miniszter pedig előző nap úgy fogalmazott: a charta nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal és az érvényes oktatási programokkal.

A LMBT-charta ellen a katolikus szülőket, illetve orvosokat tömörítő szervezetek is tiltakoztak, éles bírálatot fogalmaztak meg e héten egy közös nyilatkozatban a lengyel protestáns egyházak vezetői is.

Az EP-választás előtt megalakult ellenzéki Európai Koalíció (KE) tagjai közül üdvözölte a kezdeményezést a Modern (Nowoczesna), valamint a parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és a Zöldek. A Modern politikusa, varsói főpolgármester-helyettes, melegjogi aktivista Pawel Rabiej a hét végi PiS-kongresszus után kijelentette: a charta kapcsán „nagyon sok a félreértés, hazugság és manipuláció”. Hangsúlyozta: a szülők jóváhagyása nélkül a varsói iskolák oktatási programjában semmilyen változást nem vezetnek be.

Az SLD szővivője keddi sajtóértekezleten úgy látta: a charta szükséges, mert a PiS „gerjeszti az LMBT-közösség, valamint az őket támogató emberek elleni hajszát”. A lengyel Zöldek két társelnökének egyike, Malgorzata Tracz szerint a charta lépés „a normalitás, az esélyegyenlőség” irányába.

„Hibának” találta a kezdeményezés meghirdetését a szintén KE-tag, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Támogatóan nyilatkozott róla viszont a KE-n kívüli ellenzéki párt, a balliberális Tavasz (Wiosna) elnöke, melegjogi aktivistának is ismert Robert Biedron. Reményének adott hangot, hogy a KE a chartát beiktatja a meghirdetendő választási programjába, mégpedig egyik legfontosabb programpontként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.