Leszavazta a megállapodás nélküli brexitet az alsóház

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy vámmentes lesz a brit importérték csaknem 90 százaléka akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Magyar Nemzet
2019. 03. 14. 6:05
British PM May gets into a vehicle at Downing Street in London
Ismét elbukott a kormány felvetése. Sűrűsödnek a ráncok a kudarcot kudarcra halmozó May homlokán Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit alsóház tegnap esti döntése minden bizonnyal új helyzet elé állítja az Európai Uniót is. Brüsszelben mindeddig arra helyezték a hangsúlyt, hogy az EU-nak fel kell készülnie Nagy-Britannia uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnésére.

Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyaló szerint az unió mindig is megállapodásra és rendezett kilépésre törekedett, és az EU célja továbbra is az, hogy a jelenlegi rendezetlenség okozta bizonytalanságot csökkentse, így legyen idő arra, hogy lehetőség nyíljon újabb tárgyalásra.

Ismét elbukott a kormány felvetése. Sűrűsödnek a ráncok a kudarcot kudarcra halmozó May homlokán
Fotó: Reuters

A további tárgyalásoknak, ahogy eddig is, az átláthatóságra és dialógusra kell épülniük, ugyanis biztosítani kell a jövőbeni kapcsolatok baráti, szövetséges és partneri viszonyát – emelte ki.

Szerinte egy esetleges megállapodás nélküli kilépés okozta bizonytalanság és a zsákutcából való kijutás felelőssége is kizárólag az Egyesült Királyságot terheli, ahogy a megrekedt folyamat jogi, gazdasági, pénzügyi és valamennyi következménye is.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy vámmentes lesz a brit importérték csaknem 90 százaléka akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A brit külkereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott intézkedési terv 12 hónapra szól, és célja a megállapodás nélküli brexit üzleti és fogyasztói költséghatásainak minimalizálása.

A tervezet kiemeli, hogy az átmeneti időszakban a brit kormány semmiféle ellenőrzést és vámot nem alkalmazna Észak-Írország és az Ír Köztársaság kétoldalú áruforgalmában. A brexitfolyamat legvitatottabb eleme, hogy megállapodás nélküli brit kilépés esetén miként lehetne elkerülni az ír–északír határellenőrzés újbóli bevezetését. Ez a vita a fő oka annak, hogy az EU-val novemberben elért brexitmegállapodást a londoni alsóház kétszer is – először januárban, legutóbb kedd este – nagy többséggel elutasította.

Bármi lett volna a döntés, a britek így is, úgy is lábon lőtték magukat
Fotó: Reuters

Az EU-szkeptikus képviselők ugyanis nem fogadják el azt a megoldási tervezetet, amelynek alapján az Egyesült Királyság és az EU között az ír–északír határellenőrzés elkerülése érdekében vámuniós viszonyrendszer maradna érvényben, ha nem jön létre olyan kétoldalú kereskedelmi egyezmény, amely ezt feleslegessé tenné.

A brit külkereskedelmi minisztérium átmeneti vámpolitikai csomagja alapján a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén az importtermékek 87 százaléka lenne vámmentes. A fennmaradó 13 százaléknyi importértékre különböző vámtételek elegye lépne érvénybe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.