Leszavazták az énekesnőt konzervativizmusa miatt

Áll a bál az Eurovíziós Dalfesztivál romániai válogatója után, a román sajtó szerint ugyanis a verseny döntőjében nem kizárólag szakmai szempontok alapján történt a kiválasztás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll a bál az Eurovíziós Dalfesztivál romániai válogatója után, a román sajtó szerint ugyanis a verseny döntőjében nem kizárólag szakmai szempontok alapján történt a kiválasztás. Idén első alkalommal külföldi szakértőket is meghívtak a romániai seregszemle döntnökei közé, azt remélve, hogy ezzel objektívebb elbírálás történik. Csakhogy Deban Aderemi és William Lee Adams, az eurovíziós jelenséggel foglalkozó Wiwibloggs.com portál újságírói a zenerajongók célkeresztjébe kerültek, miután a döntőben megváltoztatták véleményüket, s a korábban általuk is nagyon dicsért Laura Bre­tant látványosan leszavazták. Olyan alacsony pontszámokat adtak a mind­össze tizenhat esztendős tehetségnek, hogy a közönség szavazatai sem segítettek, és Ester Peony lett a befutó.

A bukaresti sajtó tudni véli a zsűritagok hátraarcának okát. Állítólag a zenei portál zsenijeinek tudomására jutott, hogy az Egyesült Államokban született Laura Bretan tavaly októberben egy olyan rövid kampányfilmben szerepelt, amely a hagyományos család mellett foglalt állást a házasság alkotmányos megfogalmazásáról szóló népszavazás előtt. „Az Úristen által ránk hagyott formában kell megmaradjanak családjaink” – állt egyebek mellett a klipben. Az Adevarul című napilap írása szerint Adereminek és Adamsnak már csak azért sem tetszett ez a szerepvállalás, mert mindketten vállaltan a saját nemükhöz vonzódnak. Ráadásul az Eurovíziós Dalfesztivál általában nyilvánosan támogatja az homoszexuális közösséghez tartozók ügyét – teszi hozzá a bukaresti újság.

Karrier

Laura Bretan 2002. április 7-én született Chicagóban román szülők gyermekeként. Hatéves korában kezdett énekelni, kezdetben édesanyja tanította. A szoprán énekesnő a Wikipédia szerint 2016-ban megnyerte a Romania’s Got Talent tehetségkutató műsort, s még ugyanebben az évben az America’s Got Talentben a hatodik helyet érte el. 2017-ben bejutott a The Voice Kids Romania döntőjébe, 2018 decemberében pedig bekerült az idei Euróvíziós Dalfesztivál Izraelbe utazó versenyzői közé. (M. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.