Letartóztatásba került az embercsempész banda szír feje

A férfit szervezőként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsítják.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság elrendelte egy embercsempész bűnszervezet szír vezetőjének letartóztatását – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Az ügyről azt írták, a Budapesten élő szír férfi irányítása alapján egy magyar férfi 2019 októbere és 2020 januárja között legalább 33 alkalommal szállított a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Szeged és Baja térségéből a fővárosba, illetve Ausztriába.

A rendőrök még január 14-én az M5-ös autópálya jakabszállási lehajtójánál – egy ellenőrzés során – öt szír migránst találtak a férfi kocsijában, akiket Nyugat-Európába akart szállítani.

A rendőrök a férfit őrizetbe vették és a bíróság letartóztatásba helyezte – tették hozzá.

A nyomozás során kiderült, hogy a szállításokat minden esetben az elfogott szír férfi szervezte, aki a bűnszervezet másik irányítója, egy budapesti nő közvetítésével telefonon adta az utasításokat a szállítónak arról, hogy hány migránst kell elvinnie, illetve hogy hol és mikor vegye fel őket.

A szír vezető utasítására a nő biztosította a szállítónak a csempészjárműveket is, az embercsempészek a telefonbeszélgetéseik során a lelepleződés elkerülése érdekében „kódnyelvet” használtak.

A nyomozók a szír férfire október 6-án csaptak le, őrizetbe vették és szervezőként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt hallgattak ki gyanúsítottként.

A főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását, mert a bűncselekmény súlyossága, a kiszabható büntetés mértéke – 10 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés – és a férfi külföldi kötődése miatt tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója csütörtökön elrendelte a férfi letartóztatását. A bíró végzése ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be enyhébb kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet alkalmazása miatt – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.