Letartóztatások a klímavédelmi tüntetéseken

Magyar Nemzet
2019. 10. 14. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa több nagyvárosában tartottak klímavédelmi tüntetéseket, legalább húszezer ember vonult utcára az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet szervezésében. Brüsszelben 435 aktivistát tartóztatott le a rendőrség szombaton, mivel a szervezet tüntetői tudatosan engedély nélkül tartottak forgalomzavaró megmozdulást. A királyi palota előtti téren és parkban vonultak fel, hogy Fülöp belga királyt rábírják, hirdessen éghajlati vészhelyzetet.

Az aktivisták többségét nem sokkal a letartóztatást követően elengedte a rendőrség. Londonban zajlott a leglátványosabb tüntetés, ott papírból készített állati és emberi csontvázakat a magasba emelve vonultak végig a városon. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a kihalt fajokra és az éghajlatváltozás által súlyosan érintett emberek helyzetére. A brit rendőrség egyébként közel 1300 embert tartóztatott le a múlt hétfő óta tartó tüntetések nyomán.

Olaszországban éhségsztrájkkal követeltek találkozót a kormányfővel a fiatalok, Párizsban pedig a nemzetgyűlés épülete előtt a földön ülve protestáltak.

Prágában lencsevégre kapták, ahogyan a rendőrök néhány ellenálló aktivistát a Vencel térről vonszolnak el. Mindemellett Budapesten, Amszterdamban, Berlinben, valamint az ausztráliai Perthben, Brisbane-ban, Adelaide-ben, Sydney-ben és ­Melbourne-ben tartott főként forgalomzavaró, polgári engedetlenségi akciót helyi környezetvédő szervezetekkel közösen az Extinction Rebellion.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.