Letartóztatták a Strache lebuktatását levezénylő osztrák férfit

A tavaly nyilvánosságra került Ibiza-videó megpecsételte az Osztrák Szabadságpárt vezetőjének a sorsát.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 21:04
Austrian Vice-Chancellor Strache steps down
Korrupciós botrányba keveredett a Szabadságpártot vezető alkancellár Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évvel az úgynevezett Ibiza-videó nyilvánosságra hozatala után letartóztatták azt az osztrák férfit, aki a gyanú szerint a háttérből szervezte, illetve irányította az eseményeket. A letartóztatásról először az osztrák Kronen Zeitung és a Die Presse napilapok adtak hírt pénteken. A férfit csütörtökön fogták el Berlinben. Az őrizetbe vétel tényét a bécsi államügyészség és a berlini rendőrség is megerősítette. Az osztrák hatóságok már kérelmezték Julian H. kiadatását, és várnak a berlini döntésre – írja az MTI.

A 2017 nyarán a spanyol szigeten készült rejtett kamerás felvételen az látszik, amint az ittas állapotban lévő Heinz-Christian Strache, az akkor még ellenzéki bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője médiatámogatásért cserébe állami megbízásokat ígér egy magát egy orosz oligarcha lányának kiadó nőnek, arra az esetre, ha az FPÖ kormányra kerül. Bár a felvétel alapján a politikus nem követett el bűncselekményt, a rá nehezedő nyomás miatt tavaly májusban lemondott pártelnöki, illetve alkancellári tisztségéről, a konzervatív Osztrák Néppárttal alkotott koalíció pedig megbukott, s előre hozott választásokat írtak ki.

A magánnyomozóként is emlegetett Julian H. tolmácsként maga is feltűnik az ominózus videón. Ellene európai letartóztatási parancs volt érvényben, és más bűncselekmények elkövetésével, a többi között kábítószer-kereskedelemmel is vádolták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.