Letesztelik Csingtao város mind a kilencmillió lakosát

Koronavírus-tesztelésnek vetik alá a kelet-kínai Csingtao teljes lakosságát, miután a városban új belföldi eseteket fedeztek fel a hétvégén. A vizsgálatot öt nap alatt tervezik elvégezni, néhány területet lezártak.

Magyar Nemzet
2020. 10. 12. 11:56
null
Csingtao, 2020. október 12. Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. MTI/EPA/FEATURECHINA Fotó: Vang Haj-pin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencmillió lakosú tengerparti Csingtao egészségügyi bizottsága ma kiadott közleményében adta hírül, hogy tegnap járványgócot észleltek a város egyik, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódóan. A bizottság beszámolója szerint azt követően, hogy a város mellkassebészeti klinikáján kezeltek közül három tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, megkezdték a kontaktkutatást és a széles körű tesztelést. A fertőzöttekkel közeli kapcsolatba került emberek, valamint a kórház dolgozói közül eddig négy embert diagnosztizáltak a Covid–19 betegséggel, és további ötöt regisztráltak panaszmentes fertőzöttként. A korábban tünetmentes esetekként megfigyeltek közül két embernél jelentkeztek később a betegség tünetei, így

jelenleg összesen hat beteget tartanak számon a városban.

A hétvége óta már több mint száznegyvenezer emberen végeztek vírustesztet, ők orvosi intézmények alkalmazottai, újonnan felvett betegek és a kisegítő személyzet közül kerültek ki. Közülük több mint száztízezernél kizárták a fertőzés lehetőségét. A város teljes lakosságának tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. A nemzeti egészségügyi bizottság jelentése mindazonáltal – egyelőre ismeretlen okból – nem tett említést a Csingtaóban azonosított betegekről, akiknek a diagnózisa immár 57 napja tartó, új belföldi eset nélküli időszakot szakítana meg. Az országos adatok alapján Kínában jelenleg kétszázharminc beteget kezelnek Covid–19-cel, és 395 panaszmentes vírushordozót, valamint csaknem nyolcezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A kínai Országos Egészségügyi Bizottság közölte, Kínában huszonegy új igazolt Covid–19 fertőzöttet tartottak nyilván tegnap, ebben viszont nincsenek benne a tünetmentes fertőzöttek. Ez utóbbiak száma 32-re emelkedett az egy nappal korábbi 23-ról. A jelentés nem említette, hogy az ország mely részén regisztrálták a tünetmentes eseteket. Annyit közöltek csak, hogy 29-en külföldről tértek haza. A hatóság a biztonság kedvéért lezárta a csingtaói tüdőkórházat és a központi kórház sürgősségi osztályát. Vesztegzár alá vették a tünetmentes fertőzöttek lakóépületeit is. Kínában a járvány kitörése óta összesen több mint 85 500 esetet vettek nyilvántartásba, a halálos áldozatok száma meghaladja a négyezer-hatszázat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.