Letette a hivatali esküt a Mario Draghi vezette olasz kormány

Silvio Berlusconi és Matteo Salvini pártja is kapott miniszteri székeket az új miniszterelnöktől.

Forrás: MTI2021. 02. 13. 13:19
MATTARELLA, Sergio; DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 3. Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfõ felkérte õt egy szakértõi kormány megalakításra. Olaszországban január közepén robbant ki a kormányválság, és a többség egyben tartására irányuló egyeztetések kudarcba fulladtak. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben letette a hivatali esküt. Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este fogadta el a miniszterelnöki megbizatást Sergio Mattarella államfőtől.

Draghi kormányában szakértők és pártpolitikusok egyaránt helyet kaptak.

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult csapatban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető, Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti.

A korábbi balközép kormánypártok több, eddig birtokolt tárcát megtartottak, három miniszteri széket kapott a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, a jobboldali Ligának többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.

Az új olasz kormány jövő hét elején kér bizalmat a parlamenttől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.