Lezárnák Katalóniát

Barcelonában szerdán megkezdődtek a helyreállítási munkák is: a rongálások miatt leállt vasúti közlekedés hibáit kijavították, és a vonatok újraindultak.

Zetelaki Réka
2019. 10. 17. 6:44
null
Rohamrendőrök szorításában. Noha az erőszak alábbhagyott, maradt a tömeg az utcán Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az erőszakos tüntetések alábbhagytak tegnapra, koránt sincs vége a katalóniai demonstrációknak. A radikálisok tüntetései után a békésebb függetlenségpártiak kezdtek nagyméretű akcióba: Szabadság Menete nevű felvonulások indultak el az autópályákon Katalónia különböző pontjairól Barcelona felé.

A Girona, Vic, Berga, Tárrega és Tarragona városokból induló felvonulók célja, hogy „lezárják az országot egyik végétől a másikig”, és 15-20 órás gyalogutat követően pénteken a katalán fővárosban találkozzanak, az aznapra tervezett általános sztrájk idején. A meneteket a Katalán Nemzetgyűlés civil szervezetek indították útnak, többek között a radikális Katalán Védelmi Bizottságok támogatásával.

Rohamrendőrök szorításában. Noha az erőszak alábbhagyott, maradt a tömeg az utcán
Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Barcelonában szerdán megkezdődtek a helyreállítási munkák is: a rongálások miatt leállt vasúti közlekedés hibáit kijavították, és a vonatok újraindultak. Negyvenöt takarítócsapat kezdte megtisztítani az utcákat a demonstrációk nyomától: üdítősdobozoktól, üvegcserepektől, kövektől, leégetett kukáktól, barikádoktól és a viasztól, amelyet az elítélt politikusokért gyújtott gyertyák hagytak maguk után.

„Torra elvesztette a kontrollt a tüntetések felett” – írta tegnap Quim Torra katalán elnökről az ABC spanyol lap szerzője. A függetlenségpárti vezetőt „hasznos bolondnak” nevezte, aki elein­te támogatta a tüntetéseket, most pedig csitítani próbálja az indulatokat. Kiemelte, a radikális tüntetők már nemcsak a madridi kormány, hanem a katalán vezetés ellen fordultak, amely képtelen megfelelően kezelni a helyzetet.

Torra mellett a központi kormányzat is tanácstalan. Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő tegnap találkozóra hívta a nagyobb ellenzéki pártok vezetőit, és kérte őket, hogy „ebben a kritikus pillanatban álljanak a kormány mellett”, tekintettel arra is, hogy néhány hét múlva választást tartanak Spanyolországban. Sánchez jelezte azt is, elkötelezett az egység mellett, és mindent megtesz, hogy az erőszakos cselekményeket leállítsák Katalóniában.

Kedd este több mint hetvenen sérültek meg a rendbontásokban a tartomány különböző pontjain, több helyen a rohamrendőrséggel csaptak össze. Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tüntetések a katalán vezetők bírósági elítélése nyomán kezdődtek hétfőn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.