Lezárult az uniós tisztújítás

Charles Michel személyében másodszorra van belga vezetője a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő testületnek: 2009 és 2014 között Herman van Rompuy volt a tanács első embere.

2019. 11. 30. 13:59
Handover ceremony between outgoing EU Council President Donald Tusk and incoming President Charles Michel in Brussels
Donald Tusk (jobbra) átadja a „stafétacsengőt” utódjának az Európai Tanács élén Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk tegnap hivatalosan is távozott az Európai Tanács elnöki székéből és azt Charles Michel egykori belga miniszterelnöknek adta át. Michel személyében másodszorra van belga vezetője a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő testületnek: 2009 és 2014 között Herman van Rompuy volt a tanács első embere.

Az újabb belga kinevezésével gyakorlatilag pont kerül az uniós tisztújítás végére: vasárnap a lisszaboni szerződés tízéves évfordulójának brüsszeli ünnepségén már Ursula von der Leyen bizottsági elnök, David Sassoli európai parlamenti elnök, az Európai Központi Bankot irányító Christine Lagarde, illetve a frissen hivatalba állt Charles Michel képviseli az európai uniós intézményeket. – Büszke vagyok rá, hogy Európát szolgáltam. Ez a legjobb hely a világon! – így búcsúzott Donald Tusk tegnap délelőtt Brüsszelben, majd ünnepélyesen a tanácsi ülések kezdetét jelző harangot bízta utódjára.

A nemrég az Európai Néppárt elnökének választott Tuskot vastapssal búcsúztatták az Európai Tanács épületében. Charles Michel rövid beszédében dicsérte a lengyel munkáját, aki szerinte a megannyi kihívás ellenére sosem vesztette el Európa iránti lelkesedését.

Belgiumban – mivel igazán nagy politikai átmenetek nincsenek – kisebb nyilvánosságot kapott Charles Michel távozása, akit október végén a szintén francia ajkú – liberális Sophie Wilmès váltott az ország élén. Wilmès az első női miniszterelnök az állam történeté­ben: kis szépséghiba, hogy csak ügyvezető minőségben, ugyanis a májusi parlamenti választások óta nem sikerül szövetségi kormányt alakítani.

Donald Tusk (jobbra) átadja a „stafétacsengőt” utódjának az Európai Tanács élén
Fotó: Reuters

A voksoláson gyengén szereplő francia liberálisok miatt Michel amúgy sem tért volna vissza a kormányfői pozícióba, de az újraválasztásának esélyét rontotta, hogy tavaly decemberben egymaga idézett elő kormányválságot azáltal, hogy zöld jelzést adott az ENSZ migrációs csomagjának. A Michellel kormányzó flamand bevándorlásellenesek erről ugyanis hallani sem akartak, ám a miniszterelnök a kormánykoalíció szétrobbanásának veszélyére fittyet hányva Marrákesbe utazott és ratifikálta az ENSZ-dokumentumot.

Szerencsétlen végződés egy nagy reményekkel in­­duló politikai karriernek: a liberális Michel diplomatacsaládból származik és anyanyelvi szinten beszél flamandul. Utóbbi a kulturális, politikai és földrajzi értelemben is megosztott Belgiumban hatalmas előnynek számít.

A belga sajtó az utóbbi hónapokban tehát érthető módon foglalkozott sokat azzal, hogy a bukott miniszterelnök hogyan is kerülhetett az EU-s csúcsintézmény élére. A leginkább átfogó magyarázatot a konzervatív De Standaard adta. A lap nem kevesebb mint kilenc magas rangú diplomatára hivatkozva vezette le, hogy Angela Merkel már márciusban érdeklődött arról, hogy Michelnek vannak-e uniós ambíciói. Az Európai Néppárt és a szociáldemokraták vetélkedése, illetve a csúcsjelöltek buktatása pedig oda vezetett, hogy a június 30-ra időzített, rendkívüli EU-csúcsra egyetlen biztos név volt az EU lehetséges vezetői között – mégpedig a Merkelhez kifejezetten közel álló Michelé.

A Standaard egyébként tudni véli, hogy a belga eredetileg a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot szerette volna megkaparintani. Viszonyítási pontként Orbán Viktor neve is előkerül, a magyar miniszterelnök – mint írják – nem rajong Michelért, de a szocialista Frans Timmermans bizottsági elnökségével szemben a liberális politikus kinevezése a tanács élére inkább elfogadható volt számára.

A belga sajtó felfedte azt is, hogy a liberálisok között volt némi versengés a csúcsposztokért – utóbbiakért Guy Verhofstadt belga exminiszterelnök és Xavier Bettel luxemburgi kormányfő is tepertek. Bettelt a belga sajtó szerint „palimadárnak” tartják diplomáciai körökben, így az elsődleges kiszemelt mindig is Mark Rutte liberális holland miniszterelnök volt. Ő ugyanakkor visszautasította az uniós intézmény vezetését, mondván: köszöni szépen, jól érzi magát Hágában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.