Libanoni túlélő a Magyar Nemzetnek: Olyan volt, mint egy atomrobbanás

Bejrút a Közel-Kelet Hirosimájává vált – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egy, a libanoni fővárosban élő férfi.

2020. 08. 05. 13:52
null
Bejrút, 2020. augusztus 4. Sûrû, fekete füsttel ég egy épület a bejrúti kikötõben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. A jelentések szerint a detonáció következtében épületek rongálódtak meg, ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sérültek tucatjait kellett kórházba vinni. A robbanásnak legalább tíz halottja és több száz sebesültje van. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bejrúti kikötő a földdel vált egyenlővé. Libanon szinte teljes egészében az importtól függ, a kikötő nélkül élelmiszer- és gyógyszerhiány várható az országban, miközben a gazdaság is összeomlik

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Yeghia Tashijan Közel-Kelet-kutató. Az örmény származású, de évek óta Bejrútban élő férfi szerint Bejrút kikötője a Közel-Kelet Hirosimája. – Az elmúlt tíz évben sok bombatámadásnak voltam szem- és fültanúja, de olyan erejű pusztítást, mint a tegnapi, soha korábban nem tapasztaltam – magyarázta a férfi.

Yeghia Tashijan elmondása szerint a detonáció idején éppen a kikötőre néző, de attól tisztes távolságban lévő otthonának erkélyén ült.

– Egy videókonferencián vettem részt, az édesapám ott ült mellettem. A fülszaggató robbantás előtt mintha egy repülő hangját is hallottuk volna, de nem láttuk pontosan a hang forrását

– magyarázta a bejrúti Amerikai Egyetemen tanuló férfi. Hozzáfűzte: először egy apró robbanásra lettek figyelmesek, és egy vékony füstcsóvát láttak felszállni a kikötőből, aztán körülbelül tíz másodperccel később fülsüketítő robaj és mindent beterítő füst lepte el a libanoni fővárost. – A szél pillanatok alatt szétterítette a füstöt a város felett, az azonban nem fekete volt, sokkal inkább vöröses – magyarázta Tashijan.

– Nem tudtuk, mi történik. Arra gondoltunk először, hogy egy légi csapás lehetett, esetleg Izrael bombáz valahol a közelben vagy valami hasonló, de senkinek nem volt ideje ezen gondolkodni – idézte fel a történteket a férfi. Mint mondta, a társasház ablakai egytől egyig kitörtek a detonáció következtében. – A házak szerkezetében szerencsére nem okozott nagy károkat a robbanás, de ez csak annak köszönhető, hogy elég távol voltunk a kikötőtől. Az öbölhöz közelebb lévő házak a földdel váltak egyenlővé – fűzte hozzá.

– Olyan volt, mintha egy atombomba robbant volna. Csak a gombafelhőt láttuk, s mindannyian halálra voltunk rémülve,

emlékszik vissza a történtekre Tashijan, aki elmondása szerint – ahogy sokan mások – teljesen traumatikus állapotba került, szinte semmit nem aludt az éjjel. Hozzáfűzte: ehhez hasonlót csak a Hirosimáról szóló dokumentumfilmekben látott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.