Líbiai migráns központok kiürítéséről tárgyaltak Tripoliban

A líbiai menekültügyi központok kiürítésének szükségességéről tárgyalt csütörtökön Tripoliban Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzeti egységkormány vezetőjével és kabinetje tagjaival – közölte az olasz belügyi tárca.

Forrás: MTI2020. 07. 17. 6:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium szerint ehhez az ENSZ különböző szervei is segítséget tudnának nyújtani.

Jogvédők hosszú ideje kifogásolják a menekülttáborokban uralkodó állapotokat, de Ferenc pápa is szót emelt már az embertelen körülmények miatt.

Olaszország a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok számának újbóli növekedése miatt igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Líbiával. Az olasz tárca szerint a Tripoliban folytatott megbeszélések szoros kapcsolatban állnak egy uniós konferenciával, amelyet a hét elején észak-afrikai országok – köztük Líbia képviselőinek – részvételével rendeztek meg az emberkereskedelem elleni harcról.

A tájékoztatás szerint Lamorgese egyebek között megvitatta az olasz vállalatok visszatérésének lehetőségét Líbiába. Olaszországot a földrajzi közelség és gyarmattartó múltja miatt szoros szálak fűzik az észak-afrikai országhoz. Olasz energetikai vállalatok eddig is jelentős gazdasági érdekeltségekkel rendelkeztek az olajban gazdag Líbiában.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az Európába tartó afrikai és arab bevándorlók egyik fő tranzitállomása. A koronavírus-járvány csillapodása miatt ismét egyre több menedékkérő kell útra a tengeri útvonalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.