Ljubljana eurómilliárdokat költött, beváltak a szigorítások

Az EU tagországai közül elsőként Szlovéniában mondták ki hivatalosan: vége a koronavírus-járványnak.

2020. 05. 15. 18:54
A man with a face mask walks on the Dragon's bridge during coronavirus disease (COVID-19) fears, in Ljubljana
HEALTH-CORONAVIRUS/SLOVENIA Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagországai közül elsőként Szlovéniában mondták ki hivatalosan: vége a koronavírus-járványnak, jelentették hírügynökségek. Egyes korlátozások ugyan továbbra is érvényben maradnak, de megnyitnak számos határátkelőt, köztük ötöt a hazánkkal közös határszakaszon. Ezeken uniós, így magyar állampolgárok is beutazhatnak az országba – kivéve, ha beismerik, hogy fertőzöttek vagy pedig a Covid–19 tüneteit mutatják. Hétfőn kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szállás- és vendéglátóhelyek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is várják a gyerekeket – derült ki a válságkabinet ülését követően. Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy az országban két hete csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. De hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

Fotó: Reuters

Szlovéniában kevesebb mint 1500 a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és eddig 103-an haltak bele a kórba. Már csaknem egy hónapja megkezdték egyes korlátozások feloldását, április végére pedig érezhetően alábbhagyott a járvány terjedése, a hó elején egymást követő napokon sem regisztráltak új megbetegedéseket. A szlovéneknél az EU-ban ugyancsak elsőként végeztek átfogó szerológiai vizsgálatot háromezer fő bevonásával, amely a lakosság kettő-négyszázalékos fertőzöttségét mutatta ki. A kétmilliós országban összesen csaknem 70 ezer vírustesztet végeztek.

A Vox amerikai híroldal elemzése – amely a járvánnyal sikeresen megküzdő országokat vizsgálja – három magyarázatot ad Szlovénia eredményére, amely annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy az ország határos a Covid–19 európai gócpontjának számító Olaszországgal. Már igen korán szigorú korlátozásokról döntöttek: március 4-én jelentették az első vírusfertőzést, majd két hét leforgása alatt kijárási korlátozásokat rendeltek el, bezárták az iskolákat és leállították a tömegközlekedést. Miután pedig a polgárok egy része nem tartotta be a kijárási korlátozásokat, március végén lakhelyelhagyási tilalmat is elrendeltek. – Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe! – közölte Aleš Hojs belügyminiszter. Elrendelték a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenütt, nemcsak a tömegközlekedésben és az üzletekben. Mindezeken kívül betartatták a karanténintézkedéseket, illetve a Janez Janša vezette jobboldali kormány a bruttó hazai termék (GDP) hat százalékának megfelelő hárommilliárd eurót (több mint ezermilliárd forintot) fordított válságkezelésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.