London lecsap az embercsempészekre

A korábbi hat hónap helyett akár négy év börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek az Egyesült Királyságba illegálisan érkező bevándorlók.

2021. 07. 08. 6:25
null
Migrants travel by inflatable boat as they reach the shore near Deal on the south east coast of England on September 14, 2020, after crossing the Straits of Dover from France. - Nearly 1,500 migrants and asylum-seekers arrived in Britain by small boats in August, according to an analysis by the domestic Press Association news agency. (Photo by BEN STANSALL / AFP) Fotó: BEN STANSALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hat hónap helyett akár négy év börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek az Egyesült Királyságba illegálisan érkező bevándorlók. A javaslat részleteit kedden ismertette Priti Patel brit belügyminiszter. Az embercsempészekkel is szigorúbban bánna a törvény, őket a korábban maximálisan kiszabható 14 év helyett életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatják.

Egyre több gumicsónak sodródik a brit partok felé. Biztonságos országból érkeznek, mégis menedéket keresnek Fotó: Europress/AFP

– A törvény megadja azt, amire a britek szavaztak, visszavesszük a kontrollt a határaink felett. A törvény tisztességes, de kemény – nyilatkozta Patel. – Az Egyesült Királyság szívesen látja mindazokat, akik biztonságos és legális úton érkeznek az országba, de meg kell akadályoznunk a rendszerrel való visszaélést. Vissza fogjuk szorítani az illegális belépést és a vele kapcsolatos bűncselekményeket – folytatta.

A törvényjavaslat értelmében azokat, akik illegálisan érkeztek az országba, könnyített eljárással kiutasíthatják. A jogszabály továbbá felhatalmazza a brit hatóságokat, hogy biztonságos harmadik országba küldjék a menedékkérőket, és ott várják meg kérelmük elbírálását. A határőrség szélesebb jogköröket kap, hogy feltartóztassa és elvontassa a brit partoktól az embercsempészek által indított migránshajókat, de csak abban az esetben, ha a kiinduló állam (a legtöbb esetben: Franciaország) hajlandó visszafogadni őket. A belügyminisztérium pedig megtilthatja vízumok kiadását olyan országok állampolgárainak, amelyek nem hajlandók visszafogadni a kitoloncolásra ítélt, elutasított menedékkérőket.

Az idei év első hat hónapjában közel hatezer illegális bevándorló vágott neki gumicsónakokkal a veszélyes útnak a La Manche csatornán. 2020-ban, egész évben 8417-en érkeztek hasonló körülmények között a szigetországba.

„Nagyon valószínű, hogy azok, akik gumicsónakokon érkeztek az Egyesült Királyságba, egy olyan biztonságos európai uniós országban jártak, ahol beadhatták volna menedékkérelmüket” – közölte a belügyminisztérium. A Pew Research Center 2019-es tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban 2017-ben 800 ezer és 1,2 millió között valószínűsítették az országban engedély nélkül, illegálisan tartózkodók számát. A Migration Watch UK bevándorlással foglalkozó kutatóintézet jelentéséből pedig az is kiderül, hogy kormányzati adatok szerint a brit adófizetőknek minden egyes bevándorló éves szinten 4255 és 7820 fontjába kerül (árfolyamtól függően körülbelül 1,5–3 millió forint).

A kormány kritikusai túl keménynek tartják London fellépését. – Ez a törvény nem hatékony és nem foglalkozik a káosszal, amelyet a konzervatív kormányzás teremtett, ehelyett a nemzetközi jog megsértésén keresztül megvonja a támogatást az emberkereskedelem áldozataitól – közölte Nick Thomas-Symonds, a Munkáspárt belügyekért felelős parlamenti képviselője.

– A menedékjoggal és a migrációval kapcsolatos mítoszok és valótlanságok szándékos terjesztése helyett a belügyminisztériumnak biztonságos útvonalakat kellene kialakítania az üldözés elől menekülőknek – nyilatkozta az Amnesty International.

A dán minta. A brit javaslat dán mintára készült. A dán parlament június 3-án fogadott el egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az ország a jövőben Európán kívül dolgozza fel a menekültügyi igényeket. A törvény értelmében a Dániába érkezőket egy Európán kívüli partnerország (valószínűleg Ruanda, de más afrikai országokkal is folynak tárgyalások) menekültügyi befogadótáborába szállítják át az eljárás lefolytatásáig. Az ország vezetése ezzel az intézkedéssel várja a menekültügyi kérelmek és a tengerekbe fulladtak számának csökkenését. Az elfogadott törvény kapcsán az ENSZ és az Európai Bizottság nemtetszését fejezte ki, utóbbi megkérdőjelezte a törvény összeegyeztethetőségét Dánia nemzetközi kötelezettségeivel. Az utóbbi években a jobboldali és a jelenlegi szociáldemokrata kormány is szigorú migrációs intézkedéseket léptetett életbe. Idén májusban például megvonták a tartózkodási engedélyt kétszáz szíriai menekülttől, mondván, Szíria most már elég biztonságos ahhoz, hogy visszatérjenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.