London törvénnyel tiltaná be a zavart keltő tüntetéseket

A brit kormány új javaslattal állt elő, amely tíz év börtönbüntetést is kiszabhatna a tüntetőkre.

2021. 03. 16. 11:19
null
London, 2021. március 14. Tüntetõk tiltakoznak a londoni rendõrség korábbi intézkedései ellen London belvárosában 2021. március 14-én. A rendõrség tagjai elõzõ nap a tíz nappal korábban eltûnt, majd késõbb meggyilkolt Sarah Everard tiszteletére tartott megemlékezésrõl több nõt bilincsben vezettek el, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokra hivatkozva feloszlatták a gyülekezést. MTI/AP/Frank Augstein Fotó: Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új törvénnyel tiltaná Boris Johnson brit miniszterelnök a zavart keltő, hangos tüntetéseket az Egyesült Királyságban.

A rendelet alapján akár tíz év börtönbüntetést is kiszabhatnának az illegális demonstrációk résztvevőire.

A törvény továbbá korlátozná a jogot, amely alapján tüntetésekre kerülhet sor az Egyesült Királyság parlamentje előtt, illetve legfeljebb tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azokat is, akik közterületi emlékműveket rongálnak meg.

A Downing Street szóvivője azt nyilatkozta, hogy az új intézkedés nem a békés tüntetéshez való jogot célozza meg, hanem inkább azokra az emberekre irányul, akik rendkívül zavaró módon tiltakoznak.

– A békés tüntetés a szabad társadalmak alapvető joga. A tervezet rendelkezései semmilyen módon nem sértik a tiltakozás jogát, csupán az elmúlt években rendszeresen látott, aggodalmat keltő tüntetésekre összpontosít.

A rendelkezés, amely kiszélesítené a rendőrök jogköreit a tiltakozások visszaszorítására, azt követően látott napvilágot, hogy a londoni rendőrség bírálatok célkeresztjébe került a hétvégén történtek miatt. A rendvédelmi erők sokak szerint túlzott erőszakkal oszlatták fel a tömeget, amely – a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére – azért gyűlt össze, hogy tiltakozzon a gyenge közbiztonság miatt, és meggyászolja Sarah Everardot. A 33 éves lány a múlt héten hazafelé tartott egy barátjától, amikor elrabolták és meggyilkolták. Az esettel összefüggésben a 48 éves Wayne Couzens brit rendőrtisztet gyanúsították meg, valamint egy harmincéves nőt is őrizetbe vettek, aki feltehetőleg segített végrehajtani a gyilkosságot.

Sadiq Khan, London pakisztáni származású, munkáspárti polgármestere a közösségi oldalán fejezte ki mély megdöbbenését a fővárosi rendőrség keménykezű fellépésén, amelyet a hétvégi tüntetés során alkalmaztak.

– Elfogadhatatlan, ami a Clapham Common parknál történt. A rendőrség felelőssége a járványügyi intézkedések betartatása, de a látott képek alapján egyértelmű, hogy fellépésük nem minden esetben volt megfelelő. Felvettem a kapcsolatot a rendőrséggel, és sürgős magyarázatot várok az ügyre!

Az Egyesült Királyság parlamentjének alsóháza kedden tanácskozik a tüntetések korlátozását célzó, sokak által vitatott törvénytervezetről. Az ellenzéki Munkáspárt már jelezte is a szándékát, hogy meggátolná a törvény bevezetését.

– Sarah Everard tragikus halála megerősítette, hogy le kell küzdeni a nők elleni erőszakot. Ez nem a megfelelő idő arra, hogy a kormány kevéssé átgondolt intézkedésekkel elnyomja a szabad véleménynyilvánítást és a tiltakozáshoz való jogot

– jelentette be David Lammy, munkáspárti képviselő. Victoria Atkins belügyminiszter azonban elmondta: nem terveznek visszalépni az új törvény beiktatásától.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.