Londonban folytatott megbeszélést Orbán Viktor és Boris Johnson

A kormányfő szerint a brexit utáni időszak együttműködési formáit kell megtalálni Nagy-Britanniával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 28. 17:20
ORBÁN Viktor; JOHNSON, Boris
London, 2021. május 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott Boris Johnson brit kormányfõ (j) fogadja magyar hivatali partnerét Orbán Viktort a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a brexit lezajlott, és a feladat most a brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása

– mondta ma Londonban Orbán Viktor miniszterelnök, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Boris Johnson brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. A találkozó után a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta:

a Johnsonnal folytatott tárgyaláson főleg a magyar–brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen ígéretes területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar. Felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött. Hozzátette: az energiaipari és a védelmi együttműködés – ez utóbbin belül a közös kutatási lehetőségek kialakítása – a Brexit utáni és a Covid utáni időszak két ígéretes együttműködési terület Magyarország és Nagy-Britannia között.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott Boris Johnson brit kormányfő fogadja magyar hivatali partnerét, Orbán Viktort a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2021. május 28-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik.

– Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben

– fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt.

– A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzáfűzte: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont érdekelték ezek az ügyek is. Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani. Hozzátette: az antiszemitizmus vádja egyszerűen nevetséges, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él. Visszautasította azt a felvetést is, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket.

– Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz – mondta a magyar kormányfő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő újságíróknak nyilatkozik a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt, miután tárgyalt brit partnerével, Boris Johnsonnal 2021. május 28-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé.

A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.