Lövésekkel figyelmeztették a migránsokat szerb katonák

Figyelmeztető lövésekkel tartották vissza a szerbiai befogadóközpontokat őrző katonák azokat a migránsokat, akik az elmúlt napokban ki akartak törni a számukra kötelezően kijelölt szálláshelyekről – közölte Aleksandar Vulin védelmi miniszter kedden.

Forrás: MTI2020. 04. 21. 17:34
Serbia introduces state of emergency due to the situation with coronavirus
epa08316447 Serbian army soldiers patrols during the curfew starting 5PM till 5AM in Belgrade, Serbia, 23 March 2020. The Serbian authorities declared the state of emergency on Sunday 15 March over the situation with the coronavirus. Several European countries have closed borders, schools and public facilities, and have cancelled major sports and entertainment events in order to prevent the spread of the coronavirus SARS-CoV-2 which causes the Covid-19 disease. EPA/MARKO DJOKOVIC Fotó: MARKO DJOKOVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a belgrádi Pink kereskedelmi televízióban beszélt arról, hogy a szükségállapot március 15-i kihirdetését követően meghozott rendelkezések értelmében a szerbiai migránsok kötelesek a befogadóközpontokban maradni, az új típusú koronavírus-járvány ideje alatt nem mozoghatnak szabadon az országban.

Mint mondta, a Szerbia 20 befogadóközpontjában elhelyezett 8800 migráns többsége elfogadta a rendelkezéseket, néhányan viszont a napokban megpróbáltak kitörni két központból is, a katonaság azonban időben reagált, senki nem sérült meg.

Aleksandar Vulin emlékeztetett arra, hogy a szükségállapot ideje alatt több intézményt is a hadsereg véd, ezek között vannak a befogadóközpontok is.

A migránsválság tetőpontján, 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is a része. A magyar határzár felállítását követően a migránsok inkább Horvátország felé próbáltak meg bejutni az Európai Unióba, ám egyebek mellett az új típusú koronavírus-járvány miatt a határokat szigorúbban őrzik, illetve lezárták, a korábban engedélyezett szabad mozgást pedig visszavonták, így azok, akik március közepe előtt érkeztek Szerbiába, már nem tudtak továbbmenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.