Terrortámadás történt Londonban

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a London belvárosában pénteken történt késeléses támadást. A Scotland Yard péntek este bejelentette, hogy a gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

Forrás: MTI, hirado.hu2019. 11. 29. 15:40
null
London, 2019. november 29. Kselses tmads helysznnl mentaut a London hd dli lbnl 2019. november 29-n. Tbben megsebesltek, egy embert rizetbe vettek a rendrk. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A London hidat és környékét a rendőrség lezárta, a híd déli végéhez közeli, rendkívül forgalmas London Bridge Station metró- és vasútállomással együtt.

A londoni rendőrség pénteken késő délután közzétett első beszámolójában még az állt, hogy a támadás körülményei egyelőre nem egyértelműek, de a hatóságok elővigyázatosságból „úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető”.

Fotó: MTI

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta:

a hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrség továbbra is „nyitott kérdésként” kezeli a támadó indítékait.

Basu elmondta: a gyanúsítottat a londoni pénzügyi központ, a City rendőrségének – City of London Police – egy fegyveres egysége agyonlőtte. Elmondta azt is, hogy a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a péntek esti támadás gyanúsítottja által viselt eszköz nem valódi robbanószerkezet volt.

A lelőtt gyanúsítottról készült, médiafelületeken megjelent fotókon az látszik, hogy a támadó testén ragasztószalagnak tűnő eszközzel rögzített szerkezet volt.

Neil Basu elmondta, hogy a nyomozók folytatják a környék aprólékos átkutatását, és a nagy kiterjedésű lezárások várhatóan hosszabb ideig érvényben maradnak.

A rendőrtiszt kérte, hogy lehetőleg mindenki kerülje el a környéket.

A helyszín London egyik leglátogatottabb turistanegyede, a közelben van Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a Shard, és az egyik legnépszerűbb piac, a Borough Market, amelyet szombatonként tízezrek keresnek fel.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki Twitter-üzenetében közölte, hogy a hatóságoktól folyamatos tájékoztatást kap a történtekről.

Johnson, aki a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások konzervatív párti kampányát irányítja, péntek este megszakította vidéki kampánykörútját és visszatért a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A London hídon két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény.

A pénteki késeléses támadás helyszínének közvetlen közelében 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt. A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte. Ennek a merényletnek öt halálos áldozata volt.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől. Priti Patel brit belügyminiszter e hónap elején bejelentette, hogy mérsékelték a brit elhárító hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, „súlyos” szintről a harmadik szintre, „jelentősre” módosították a készültségi fokozatot.

A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az intézkedés jelzi, hogy „pozitív fejlemények” történtek a terrorfenyegetettség csökkentésében, de változatlanul valószínű terrortámadások megkísérlése.

Neil Basu részletek nélkül hozzátette: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.

Rendőrség: két halottja és három sebesültje van a londoni terrortámadásnak

A Scotland Yard főparancsnokának péntek esti bejelentése szerint ketten meghaltak, hárman megsebesültek a London belvárosában elkövetett késeléses terrortámadásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.