Maas a náci megszállókkal szembeni lengyel ellenállást méltatta Varsóban

A náci megszállókkal szembeni lengyel ellenállást méltatta szerdán Varsóban az 1944-es varsói felkelés 75. évfordulójának alkalmából Heiko Maas német külügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 07. 31. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszter szerint Németországban is jobban kellene tudatosulnia annak, „hányan szálltak szembe itt Varsóban Hitlerrel”.

Maas a lengyelek „hihetetlen ellenállóerejét” emelte ki. „Csak mélységes szégyent érezhetünk azért, amit a lengyelek a németektől, Németország nevében elszenvedtek” – mondta, utalva arra a kimondhatatlan szenvedésr, amit a lengyel lakosság Varsóban és az egész országban elviselni kényszerült a második világháborúban.

A német miniszter úgy fogalmazott, hogy éppen ezért a bizalom különleges jelének„ érzi meghívását Varsóba az 1944-es felkelés évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre.

Egyben háláját fejezte ki, hogy Lengyelország és Németország ma ”szomszédokként és barátokként erős bizalommal vanegymás iránt„.

Maas a varsói vezetésnek arról a követeléséről szólva, hogy Németország továbbra is jóvátétellel tartozna Lengyelországnak a második világháborúban okozott károkért, azt mondta: a berlini kormány jogilag lezártnak tekinti azt az ügyet.

Ugyanakkor Németország továbbra is ”erkölcsi felelősséget vállal a második világháborúért és azért, amit Lengyelországban tett„. Hangsúlyozta: Sosem szabad elfelejteni, mekkora szenvedést okozott Németország a második világháborúban más országoknak és népeknek.

Hetvenöt éve, 1944. augusztus 1-jén robbantott ki fegyveres felkelést Varsóban a földalatti ellenállás a megszálló németek ellen. A lengyel fővárostól nem messze tartózkodó szovjet Vörös Hadsereg egységei nem siettek a felkelők segítségére, így a 20 ezer katona és 200 ezer civil életét követelő küzdelem két hónap után elbukott.

Maas csütörtökön a lengyel főváros Wola nevű negyedében elkövetett mészárlás áldozatairól emlékezik meg. A városrészben nem sokkal a felkelés kirobbanását követően SS-alakulatok mintegy 50 ezer civilt gyilkoltak le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.