Macedónia csatlakozhat a NATO-hoz

A NATO tagállamainak képviselői tegnap Brüsszelben aláírták az immár Észak-Macedónia nevet viselő egykori jugoszláv köztársaság csatlakozási jegyzőkönyvét. A balkáni állam ezzel rövidesen a katonai szervezet 30. tagországa lesz.

Mártonffy Attila
2019. 02. 07. 14:12
Members of Macedonian honour guard line up before the welcoming ceremony in Skopje
Szkopje katonái egy-két év alatt tagozódnak be a szervezetbe Fotó: REUTERS/Ognen Teofilovski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Macedónia és Görögország között megoldódott a névvita, már nem volt semmi akadálya, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagállamainak külügyminiszterei aláírják a balkáni állam csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. Észak-Macedónia a ceremónia után azonnal elfoglalhatta helyét a szövetségben, de a teljes jogú tagságra még várnia kell, amíg a másik 29 tagállam parlamentjei ratifikálják a jegyzőkönyvet – emlékeztet a BalkanInsight hírportál.

Ez a folyamat, az eddigi gyakorlatot figyelembe véve, egy-két évig eltarthat. Addig Szkopjénak nem lesz szavazati joga, s nem vehet részt a fontos döntésekben sem. Az Euractiv.com híroldal úgy tudja, hogy – szimbolikus gesztusként – elsőként Görögország fogja jóváhagyni északi szomszédja euroatlanti csatlakozását, még ezen a hétvégén. Optimista várakozások szerint a többi tagállam parlamentje is rövidesen követi a példát, s bíznak benne, hogy a júliusi NATO-csúcson Észak-Macedónia már teljes jogú tagként vehet részt.

A NATO tavaly hívta tagjai sorába Macedóniát, röviddel azután, hogy Szkopje és Athén 2018 nyarán megállapodott egymással a névhasználatban. Az egyezség az Európai Unió felé is megnyitja az utat, a csatlakozási tárgyalások a remények szerint még az idén elkezdődnek.

Szkopje katonái egy-két év alatt tagozódnak be a szervezetbe
Fotó: REUTERS/Ognen Teofilovski

Macedónia és Görögország között azóta folyt vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integráció­ját – emlékeztet az MTI.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy hosszú évek diplomáciai előkészítését követően megnyílhat a csatlakozási folyamat, amely szavai szerint a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja. Gratulált Athénnak és Szkopjénak, hogy sikerült megegyezésre jutniuk a volt jugoszláv köztársaság nevében. Noha Macedóniában még nem fejeződött be a névváltoztatás folyamata, a csatlakozásról szóló NATO-jegyzőkönyvben az ország megnevezéseként már Észak-Macedónia szerepel – írja a távirati iroda.

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter kijelentette, országa nem tér le a kijelölt útról, és folytatja a csatlakozáshoz szükséges reformintézkedéseit, egyebek mellett a jog és a biztonság területén. Észak-Macedónia erejét a jól működő demokratikus intézmények, a védelmi képességek biztosítása, valamint közeli barátai és a velük ápolt kapcsolatai biztosítják – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.