Macron azzal fenyegetőzik, amire őt is figyelmeztetik

Kivonják Maliból a francia katonákat, ha annak vezetése a szélsőséges iszlamizmus felé mozdul el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 30. 10:09
MACRON, Emmanuel; RAMAPHOSA, Cyril
Pretoria, 2021. május 28. Emmanuel Macron francia elnök (j) Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfõ társaságában a tiszteletére rendezett fogadási ünnepségen, Pretoriában 2021. május 28-án. Macron kétnapos látogatásra érkezett Dél-Afrikába.. MTI/AP/Pool/Themba Hadebe Fotó: Themba Hadebe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök egy ma megjelenő interjúban megfenyegette a kilenc hónap alatt immár két katonai puccsot megélő Malit, hogy kivonják az országból a francia katonákat, ha annak vezetése a szélsőséges iszlamizmus felé mozdul el. Franciaország 2014 óta mintegy 5100 katonát állomásoztat a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezet öt országában – köztük Maliban –, hogy a helyi hadseregekkel közösen megtisztítsa a térséget a szélsőséges iszlamista fegyveresektől. Ez jelenleg Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

Francia katona Maliban. Mindenhol veszély leselkedik rájuk.
Fotó: Fred Marie / Getty Images

Mali északi részét 2012-ben uralmuk alá vették a dzsihadisták, emiatt belbiztonsági válságba sodródott az ország, a bamakói kormány hatalmát most is fenyegetik, és kiindulópontként használják a támadásaikhoz. Augusztus óta két katonai puccs is történt Maliban, az utóbbi ezen a héten. Assimi Goita ezredes, alelnök hétfőn letartóztatta Bah Ndaw ideiglenes elnököt és Moctar Ouane miniszterelnököt, mert állítása szerint megsértették az ország társadalmi átmeneti időszakáról tavaly megszületett chartát azzal, hogy nem konzultáltak vele a kabinet átalakításáról. Szerdán Ndaw és Ouane lemondott hivataláról, a mali alkotmánybíróság pedig pénteken ideiglenes elnökké nyilvánította Goitát.

Emmanuel Macron francia elnök Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő társaságában Pretoriában május 28-án
Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán zárt körű ülésen tárgyalta a mali helyzetet, és nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte az újabb hatalomátvételt. Franciaország, az Európai Unió és az Egyesült Államok a napokban célzott szankciókkal fenyegetőzött. Az amerikai külügyminisztérium szerdán felfüggesztette a mali biztonsági és védelmi erőknek nyújtott támogatást.

– Egyszer azt mondtam Bah Ndaw elnöknek, aki nagyon szigorú volt abban a tekintetben, hogy az iszlamisták ne kerüljenek közel a hatalomhoz:

„Lehetséges-e szélsőséges iszlamizmus Maliban úgy, hogy közben ott vannak a katonáink? Soha!”

Pedig most éppen erre történik kísérlet az országban, amely ha elmozdul efelé, akkor mi kivonulunk – mondta Macron a Journal du Dimanche című lapnak nyilatkozva, miközben ruandai és dél-afrikai látogatóúton van. Hozzátette: megüzente a térség befolyásos államközi szervezetének, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) is, hogy nem támogat többé olyan országot, amelyben a kormánynak már semmilyen demokratikus legitimitása nincs. Felidézte: már három éve mondogatja védelmi tanácskozásokon, hogy Franciaországnak el kellene gondolkodnia a kivonuláson. – Másfelől, úgy gondolom, hogy ha kivonulnánk, akkor hirtelen romlana ott a helyzet. Mindenesetre nem maradhatunk ott örökké – szögezte le.

Macron nyilatkozata annak tükrében érdekes, hogy nemrég két nyílt levélben a franciaországi iszlamizmus veszélyeire figyelmeztették francia aktív és nyugalmazott katonák a francia államfőt. „Afganisztánban, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban vagy máshol többen közülünk szembenéztek az ellenséges tűzzel. Vannak, akik ott is hagyták a bajtársaikat.

A bőrüket adták az iszlamizmus elpusztításáért, amellyel közben kompromisszumokat kötnek hazánkban”

– fogalmaztak az aláírók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.