Macron nem bízná az USA-ra a védelmet

Munkatársunktól
2020. 02. 08. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleginél komolyabb védelmi kapacitást kellene kifejlesztenie az Európai Unió erre nyitott tagországainak, így csökkentve a függőséget a nemzetközi színtéren egyre inkább visszavonuló Egyesült Államok védelmi ernyőjétől – jelentette ki tegnap Emmanuel Macron francia elnök, hozzátéve: az európai közösségnek csatlakoznia kellene a francia nukleáris elrettentő stratégiáról folytatott párbeszédhez.

Kiemelte a távirati iroda jelentése szerint: Európa nem elégedhet meg a megfigyelői szereppel az új nukleáris fegyverkezési versenyben, amelynek a kontinens lehet az egyik fő színtere. Macron a hadsereg, valamint a külügyi és a védelmi tárca vezetői előtt tartott beszédében emlékeztetett: az Egyesült Királyság uniós kilépése után Franciaország vált a közösség egyetlen nukleáris hatalmává, azonban hozzátette, országa ilyen képességei kizárólag elrettentésre szolgálnak.

– Legyünk egyértelműek: Franciaország elemi érdekeinek mostantól európai dimenziója van – hangsúlyozta Macron a párizsi katonai egyetemen. – Franciaország meggyőződése, hogy Európa hosszú távú biztonságát az USA-val kialakított erős szövetség biztosíthatja. De ennek erősítéséhez elengedhetetlen a jelenleginél komolyabb és autonómabb európai védelmi kapacitás – mondta. Párizs még nem szolgált részletekkel arról, milyen formában képzeli el az érdekelt országok csatlakozását és mely államokról lehet szó. De kizárta, hogy atomarzenálját az EU közös erejévé tenné.

Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta: a francia elnök Európa új vezetője szeretne lenni. Sőt Emmanuel Macronnak lehetősége is van erre, mert a britek kiléptek, Angela Merkel német kancellárnak pedig más gondok kötik le a figyelmét. Ezért a francia elnök – belpolitikai sikereket remélve – a külpolitikában is próbálja „bontogatni a szárnyait”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.