Madagaszkár szerint gyógytea a vírus ellenszere

Tudományosan még nem bizonyított a főzet hatásossága, de már megkezdődtek a klinikai tesztek is.

2020. 05. 05. 19:33
null
Fotó: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelőzésre mindenképpen, de akár az új típusú koronavírus gyógyítására is jó lehet a gyógytea, amelyet a malária ellen is hatásos ürömből és más gyógynövényekből főznek – állítják már hetek óta Madagaszkáron. Többről van szó, mint népi kuruzslásról, a Covid-Organics (CVO) névre keresztelt „csodaszer” jótékony hatását már az elnök, Andry Rajoelina is méltatta. A 45 esztendős politikus állítja, a készítmény akár egy héten belül javulást hoz a betegek állapotában, tíz napon belül teljes gyógyulás is elérhető vele, de a fertőzés elleni védekezésként is érdemes fogyasztani.

Fotó: Twitter

Tudományos bizonyítékok még nem erősítették meg a készítmény hatását. A főzetet kevesebb mint húsz betegen tesztelték, mindössze három hétig, így korántsem biztos, hogy a gyógyulások a teának köszönhetők. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra figyelmeztetett, hogy egyelőre nincs hivatalos gyógymód a Covid–19-re, és nem javasolnak semmiféle otthoni kúrát a gyógyításra vagy akár a megelőzésre. Madagaszkár viszont hisz a termékében. Az elnök a hét elején bejelentette, hogy egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve megkezdték a főzet klinikai tesztelését is. Dolgoznak azon, hogy ne csupán teaként, de más formában, például injekcióként is használható-e a szer, amellyel reményeik szerint az egész világnak a segítségére lehetnek.

A tervek szerint a hónap végéig egy új üzemet is felépítenének, amely képes lenne a termék tömeggyártására. Azt mégsem lehet mondani, hogy Madagaszkár nyerészkedni akarna a lehetséges gyógymódon: a kormány a rászorulóknak ingyen biztosítja a teát, és már több afrikai országnak is adományoztak a készítményből. Ugyanakkor az elnök egyelőre megtiltotta az üröm kivitelét, és arra buzdította a gazdákat, álljanak át a gyógyhatású növény termesztésére, amely ráadásul jövedelmezőbb is.

A számok egyelőre igazolják a madagaszkári reményeket: a 23 milliós szigetországban lapzártánkig mindössze 149 Covid–19-fertőzöttet regisztráltak, hivatalosan még nincs halálos áldozata a kórnak, 99-en viszont felépültek a betegségből. Annak is tudatában vannak, hogy nem csodaszert találtak fel, ezért az országban ugyanolyan óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megfékezésére, mint bárhol másutt a világban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.