Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő egykori magyar ezredes

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán a nemrég megalapított Virtus et Fraternitas kitüntetést adta át Varsóban 14, különböző országbeli személyiségnek – köztük post mortem a magyar Utassy Loránd ezredesnek -, akik lengyelek életét mentették meg, gyakran saját életük feláldozásával a második világháború alatt és után, a két totalitárius rendszer, a nácizmus és kommunizmus időszakában.

Forrás: MTI2019. 06. 19. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Virtus et Fraternitas kitüntetést első ízben adta át a lengyel államfő. A kitüntetésre jelölt személyiségeket a Pilecki Intézet terjesztette elő, amely a 20. századi lengyel történelem kutatásával, dokumentálásával és megörökítésével foglalkozik. Az elismerésben részesültek mások között ukránok, akik a volhíniai (Voliny) lengyelellenes ukrán pogromok idején lengyeleket mentettek, egy kazah állampolgár, aki az éhhaláltól mentett meg deportált lengyeleket, valamint a német megszállás idején üldözött zsidókat mentő lengyelek is. A kitüntetettek többsége már nem él.

Utassy Loránd (1897-1974) ezredes a két világháború között különböző magas beosztásokban szolgált, 1943-44-ben a Honvédelmi Minisztérium 21. Osztályának (hadifogolyügyek) vezetőjeként sokat tett a Magyarországra menekült külföldi katonákért, köztük lengyelekért. Részt vett a Horthy-féle kiugrási kísérlet előkészítésében. A nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, Sopronkőhidára, majd Dachauba hurcolták. A háború után hazatért, igazolták, és átvették az új magyar hadseregbe. Vezérőrnaggyá léptették elő, de 1946-ban nyugdíjazták. 1951-1953 között Budapestről kitelepítve Szarvaskúton élt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.