Mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen

Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen a világon elsőként az Erlangeni Egyetemi Klinikán.

2019. 09. 18. 21:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új robot abban segít, hogy nanorészecskék segítségével a gyógyszert pontosan a céljához juttassa anélkül, hogy a környező szöveteket károsítaná – írta keddi közleményében Christoph Alexiou, az egyetem kísérleti onkológiai és nanomedicina tanszékének vezetője.

A nanomedicina olyan részecskékkel dolgozik, amelyek az emberi hajszál átmérőjénél tízezerszer kisebbek.

A nanorészecskéket használó eljárás lényegesen hatásosabbá teheti a kemoterápiát, mellékhatásait pedig a maihoz képest erősen mérsékelné.

A kutatóprojektben – a milliméter milliomodrészével mérhető – vas-oxid-részecskéket használják a gyógyszer szállítóanyagául – írta Alexiou. A részecskéket és a gyógyszert katéteren át juttatják a páciens szervezetébe. A robot mágneses tüskében végződő karja a vas-oxid-részecskéket pontosan arra a helyre vezeti, ahol a gyógyszernek hatnia kell.

A félautomata robot az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben is bevethető lehet.

A klinika közleménye szerint a világon a maga nemében egyedülálló robotot próbababákon tesztelik az engedélyezési eljárás során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.