Magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. ismét meghirdeti a nyugat-balkáni régió klímavédelmi kapacitásfejlesztő támogatási programját ezúttal 400 millió forintos keretösszeggel – közölte az MTI-vel a minisztérium pénteken.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikai államtitkár ennek apropóján a közleményben kiemelte, fontos, hogy Magyarország bekapcsolódjon a régió klímavédelmi céljainak teljesítésébe.

Az ITM szakmai irányításával előkészített, 400 millió forint keretösszegű támogatási felhívás célja, hogy elősegítse a magyar gazdasági és a tudományos élet szereplőinek részvételét a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi fejlesztéseiben, a régió zöld átalakításának elősegítésében.

„A programon keresztül Magyarország nemzetközi klímavállalásaival összhangban érdemben kíván hozzájárulni a térség zöldgazdasági átállásának folyamatához, egyúttal a regionális gazdasági együttműködés erősítéséhez” – fogalmazott Kaderják Péter.

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ által kezelt támogatási program célja, hogy érdemi klímavédelmi hatás elérését és egyúttal jövedelem- és munkahelyteremtő beruházások megvalósítását, szakmai együttműködések kialakítását támogassa. Az államtitkár aláhúzta, hogy a várakozások szerint a támogatási program 2020 elején meghirdetett és sikeresen lezárt első fordulója után ezúttal is számos magas szakmai színvonalú projekt-javaslat érkezhet be a hazai környezetiparban működő szervezetek részéről.

Az első pályázat során az ITM többek között Koszovó légszennyezettségének mérséklését támogató rendszer kialakítását, Szabadka víziközmű energiahatékonyságának javítását, Montenegró energetikai hulladékhasznosítását segítő, illetve Tirana komplex vízipari és energetikai beruházásokat előkészítő projekteket is támogatott.

A felhívás keretében 2020. december 7-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani. A felhívás és az online kitöltő-felület elérhető a Nyugat-Balkáni Zöld Központ honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.