Magyar politikusok felelősségét is vizsgálják az úzvölgyi incidens kapcsán

Forrás: MTI2019. 09. 03. 20:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) román nacionalista szervezetek feljelentése nyomán vizsgálja egyes magyar politikusok felelősségét az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történt incidens kapcsán – írta kedden a Maszol.ro portál.

A portál szerint Borboly Csabát és Tamás Sándort, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának az elnökét, Gergely Andrást, Csíkszentmárton polgármesterét, valamint Korodi Attila képviselőt és Tánczos Barna szenátort jelentették fel a június 6-i úzvölgyi agressziót megelőző diszkriminatívnak vélt nyilatkozataik miatt. A feljelentők azt is diszkriminatívnak vélték, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) említett politikusai magyarok élő láncával akarták megakadályozni, hogy a hősök napjára hirdetett román megemlékezés résztvevői bejussanak a temetőben kialakított, de még fel nem avatott román parcellához.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának a vezetője az MTI-nek elmondta: a diszkriminációellenes tanács idézésére Tánczos Barnával együtt kedden jelentek meg a bukaresti hivatalban. A meghallgatáson ismertették az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakításával kialakított politikai helyzetet. Részletezték, hogy biztosították a temetőhöz érkező román tömegnek, hogy koszorúikat a temetőn kívül a kőkerítés mellé tegyék le. Korodi Attila hozzátette: minden megnyilvánulásuk a törvényesség visszaállítására irányult, hiszen azt megelőzően több román hatóság is megállapította, hogy Darmanesti (Dormánfalva) polgármesteri hivatala törvénytelenül hozta létre a román parcellát és állított emlékművet a temetőben.

Az úzvölgyi katonatemető ügye azt követően került a figyelem középpontjába, hogy Darmanesti (Dormánfalva) polgármesteri hivatala ez év tavaszán részben magyar katonák sírjain román parcellát hozott létre, melyben ötven betonkeresztet állíttatott ismeretlen román katonáknak, és egy kelta keresztes emlékművet – a román vasgárdisták jelképét – is emelt. Június 6-án több ezer román megemlékező, a kaput kitépve, a temető előtt élőláncot képező magyarokat és a rendfenntartó erőket bántalmazva erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella ortodox felszentelésén.

A csendőrség a június 6-i rendbontás miatt eddig Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére, és Grüman Róbertre, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökére rótt ki egyenként háromezer lejes (210 ezer forint) bírságot, arra hivatkozva, hogy elmulasztották a csendőrségen is bejelenteni az élőláncot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.