Magyar támogatás a horvát törekvésekhez

Orbán Viktor hangsúlyozta, a 2020 első fél évében esedékes horvát EU-elnökség mind a négy pontja közel áll a szívünkhöz.

Magyar Nemzet
2019. 11. 29. 8:48
ORBÁN Viktor
A két kormányfő Eszéken átadta a művelődési házat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit – jelentette ki tegnap Orbán Viktor Eszéken, miután horvát kollégájával tárgyalt. A magyar kormányfő hangsúlyozta, a 2020 első fél évében esedékes horvát EU-elnökség mind a négy pontja közel áll a szívünkhöz. Nagyszerű lenne, ha Andrej Plenković kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat.

– A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban, tette hozzá Orbán Viktor. A kétoldalú kapcsolatokról szólva hangsúlyozta: történelmileg jól megalapozottak, nem csak barátok vagyunk, az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz.

A két kormányfő Eszéken átadta a művelődési házat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben – emelte ki, hozzátéve: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával. Orbán Viktort a távirati iroda szerint újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban, amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen.

Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket – fogalmazott. Andrej Plenković arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.