Magyar támogatás a pápai miséhez

A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit – közölte Soltész Miklós államtitkár tegnap Csíksomlyón.

Magyar Nemzet
2019. 05. 07. 11:48
FERENC pápa
Folynak az előkészületek. A csíksomlyói szertartás lesz Ferenc pápa látogatásának fő eseménye Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Csíksomlyón. Az államtitkár Urbán Erik ferences tartományfőnökkel és Sajgó Balázzsal, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátorával tekintette meg a pápai mise helyszínén zajló munkálatokat, közölte a távirati iroda.

Soltész Miklós kiemelte, a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő esemény szervezőinek. Főként olyan beruházásokat támogatnak, amelyek a pápalátogatás után még hosszú ideig fogják szolgálni a közösséget.

Folynak az előkészületek. A csíksomlyói szertartás lesz Ferenc pápa látogatásának fő eseménye
Fotó: MTI/Veres Nándor

Ezek sorában a Hármashalom-oltár színpadi részének és a Jakab Antal Háznak a felújítását említette, utóbbiban a misét követően fog ebédelni Ferenc pápa. – A Szentatya azt üzente, hogy az itteni nemzetek békéjét és közösségét kell szolgálnia a látogatásnak. Csíksomlyó is ezt fogja szolgálni. Minden más, amit hallunk, ami erre rárakódik, az nem fontos – jelentette ki Soltész Miklós. Megjegyezte: aki járt már a csíksomlyói búcsún, az megérezhette, hogy az esemény lelki és közösségi feltöltődésre ad lehetőséget. Úgy vélte: ezt az örömöt fogják kapni mindazok, akik eljönnek a pápai misére, és ez egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni.

Az államtitkár arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a június elsejei szentmisén. Azt is hozzátette, hogy a csíksomlyói lesz Ferenc pápa romániai látogatásának legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye. – Meg kell mutatnunk, hogy a hit, a kereszténység, a katolicizmus és persze a nemzeti létünk, a magyarság is nagyon fontos számunkra – mondta az államtitkár.

Közben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke jelezte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására kétnapos erdélyi körútra megy Orbán Viktor kormányfő. Május 8-án az európai parlamenti választásról az RMDSZ vezetőivel és önkormányzati képviselőkkel tárgyal a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezenkívül felavatja Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét Kerelőszentpálon, illetve ellátogat a Székelyföldi Jégkorong-akadémiára. A miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán délután Kolozsváron sajtótájékoztatót tart az EP-választási felkészülésről – áll az RMDSZ tájékoztatójában. Havasi Bertalan hozzátette: május 9-én Orbán Viktor részt vesz Nagyszebenben az Európai Tanács rendkívüli ülésén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.