Magyarázatot követelnek az EU főképviselőjétől

Moszkvai útja miatt össztűz alá került Josep Borrell, aki kemény hangnemet ütött meg.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 20:33
LAVROV, Szergej; BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2021. február 9. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. február 9-én. Az Európai Parlament ötvenöt tagja lemondásra szólította fel Borrellt az általuk "megalázónak" nevezett múlt heti kétnapos moszkvai látogatása miatt. Kijelentették, Borrell Moszkvában nem volt képes megvédeni az EU értékeit és érdekeit, nem állt ki az európai érdekek mellett akkor sem, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyíltan bírálta az EU-t és az Egyesült Államokat. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország részéről semmilyen szándék nem mutatkozik a konstruktív párbeszéd folytatására az Európai Unióval, különösen a szabadságjogok és az emberi jogok kérdésében – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén. Josep Borrell a múlt heti, kétnapos moszkvai látogatásáról tartott EP-vitán kijelentette, Oroszország nem felel meg azoknak az elvárásoknak, hogy modern demokráciává válik, ehelyett komoly csalódottság és bizalomvesztés tapasztalható az EU és Moszkva között.

– Az orosz kormány a tekintélyelvűség aggasztó útján halad,

a civil társadalom tere szűkül, a szólásszabadság csökken, látszólag nincs lehetőség a demokratikus alternatívákra. A most meghozni kívánt uniós döntések fogják meghatározni az Oroszországgal való kapcsolatokat, a döntések között akár szankciók kivetése is szerepelhet – idézte az MTI.

Josep Borrell azután nyilatkozott, hogy az Európai Parlament ötvenöt tagja a kül- és biztonságpolitikai főképviselő leváltására szólította fel az Európai Bizottság elnökét. A Riho Terras észt néppárti EP-képviselő kezdeményezésére írt levélben

a képviselők megalázónak nevezték Josep Borrell moszkvai látogatását,

amelyre két nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése után került sor.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselője felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. február 9-én
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálóját a múlt héten ítélte börtönbüntetésre egy moszkvai bíróság egy korrupciós perben. Az ítéletet, illetve az elmúlt hetek tüntetésein a Navalnij híveivel szembeni orosz hatósági fellépést elítélték a nyugati országok. Egyesek újabb szankciók bevezetését sürgetik Moszkva ellen, mások az Oroszország és Németország között épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték projekt leállítását szorgalmazzák. Moszkva a múlt héten svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottakat utasított ki az országból, akik nem engedélyezett tüntetéseken vettek részt. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a belügyekbe való beavatkozásnak és önleleplezésnek nevezte, hogy Navalnij bírósági tárgyalásán több nyugati nagykövetség megfigyelője jelent meg, mert szerinte azzal Oroszország feltartóztatására és a bíróra való pszichológiai nyomásgyakorlást célzó kísérlet történt. A három érintett ország válaszintézkedésként szintén kiutasított egy-egy orosz diplomatát. Az európai diplomaták kiutasítása megmutatta, hogy nagyon távol áll a jogállamiságtól mindaz, ami Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében zajlik Oroszországban – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken.

Riho Terras és EP-képviselőtársai szerint

Borrell Moszkvában nem volt képes megvédeni az EU értékeit és érdekeit.

– Nem állt ki az európai érdekek mellett akkor sem, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyíltan bírálta az EU-t és az Egyesült Államokat – fűzték hozzá közleményükben. Ugyancsak tévesnek és rossznak nevezte Borrell moszkvai látogatását tegnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.