Magyarország 65 éve csatlakozott az ENSZ-hez

Hazánk 1955. december 14-én nyert felvételt a 75 éve megalakult ENSZ-be.

Forrás: Ensz.kormany.hu2020. 12. 14. 19:03
null
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1955-ben meghozta az új tagok csatlakozásáról szóló döntését. Magyarország tizenöt másik országgal nyert felvételt a nemzetközi szervezetbe. Fotó: UN Photo/x Forrás: ENSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 65 éve, 1955. december 14-én nyert felvételt az Egyesült Nemzetek Szervezetébe (ENSZ). A 75 éve megalakult nemzetközi szervezet, amelyhez mára a világ szinte valamennyi független állama csatlakozott, azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a nemzetközi békét és biztonságot, valamint az államok közti együttműködést.

Az 1945. június 26-án San Franciscóban aláírt alapokmány az ENSZ hat fő szervét hozta létre, az ENSZ-család azonban ennél sokkal kiterjedtebb.

Az ENSZ Közgyűlése határozattal hozza létre az alapokat, programokat és hivatalokat, amelyek egy szűkebb területen tevékenykednek. Az ENSZ 15 szakosított intézménye ezzel szemben a világszervezettől függetlenül, külön nemzetközi szerződés alapján alakult meg. Ezek eredetileg gazdasági, szociális, kulturális, nevelésügyi és egészségügyi területen létrehozott kormányközi szervek, amelyek betagozódtak a világszervezetbe. Mindemellett pedig vannak olyan önálló szervezetek is, amelyek speciális területekkel foglalkoznak, saját jogalkotó testületük és költségvetésük van. Ezek az úgynevezett kapcsolódó szervezetek, amelyek bár önállóan, de az ENSZ-szel kötött együttműködési megállapodásnak megfelelően működnek.

Több mint fél évszázados tagsága alatt hazánk folyamatosan törekedett arra, hogy szakmailag kiemelkedő magyar szakértőkkel járuljon hozzá a nemzetközi szervezet céljaihoz, és így fokozatosan bekapcsolódott az ENSZ-család tevékenységébe

– többek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáján keresztül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1955-ben meghozta az új tagok felvételéről szóló döntését. Magyarország tizenöt másik országgal együtt csatlakozott a nemzetközi szervezethez
Fotó: ENSZ

Az aktív közreműködés eredményeképpen Magyarországot kétszer, 1968-ban és 1992-ben választották meg az ENSZ legfelső szintű politikai egyeztető, döntéshozó és végrehajtó szerve, a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai közé

– a szerv öt állandó és tíz nem állandó tagból áll, ez utóbbiakat kétéves időtartamra választják.

1982-ben pedig hazánk adta a nemzetközi szervezet legfontosabb tanácskozó és képviseleti szerve, a Közgyűlés soros elnökét Hollai Imre kommunista diplomata személyében a központi szerv 37. ülésszakán.

Amennyiben az ENSZ megszavazza, 2022-ben ismét Magyarország delegálja majd a Közgyűlés elnökét.

Az ENSZ Közgyűlése 1982. szeptember 21-én nyitotta meg 37. ülésszakát Hollai Imre elnökségével
Fotó: ENSZ

Hazánk aktív szerepet vállalt a szervezet katonai békefenntartó misszióiban is, jelenleg Nyugat-Szaharában, valamint Libanonban szolgálnak honvédeink. Az ország ENSZ iránti elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy Budapest több szervezet és szakosított intézmény regionális központja lett, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.