Magyarország évek óta elöl jár Szíria megsegítésében

Adománygyűjtő konferenciát rendeztek Brüsszelben Szíria megsegítésére.

2021. 03. 30. 20:03
null
Forrás: Facebook/Hungary Helps
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíria és a térség jövőjének támogatása címmel ötödik alkalommal rendeztek adománygyűjtő konferenciát kedden Brüsszelben az Európai Unió és az ENSZ képviselőinek a részvételével. Az eseményen csaknem hatvan ország vett részt. Előzetesen tízmilliárd dollár összegyűjtését célozták meg, hogy támogatást biztosítsanak a szíriaiaknak, és mozgósítsák a nemzetközi közösséget azért, hogy a tíz éve húzódó konfliktusra átfogó politikai megállapodás szülessen. A konferencián Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa is felszólalt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy újságíró kérdését hallgatja a Szíria jövőjéről szóló konferenciát követő online sajtótájékoztatón Brüsszelben 2021. március 30-án
Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco

Segítségre még soha nem volt akkora szükség, mint napjainkban, ugyanis az arab államot már nemcsak a háború, de a járványhelyzet és a nemzetközi szankciók is keményen sújtják. Az ENSZ becslései szerint 13,4 millió embernek van szüksége valamilyen formában humanitárius segítségre Szíriában. Az országból csaknem hatmillióan menekültek el – főleg Törökországba és Jordániába –, valamint további 6,7 millióra tehető azok száma, akik elhagyták ugyan lakóhelyüket, de Szíriában maradtak. Becslések szerint idén legalább 4,2 milliárd dollárra van szükség a humanitárius vészhelyzet mértékének csökkentésére, és további 5,8 milliárd dollárra a szíriai regionális reagálási terv megvalósításához. A nemzetközi segélyek már csak azért is különösen fontosak, mert a szírek még mindig a hatodik legnagyobb csoportját adják az Európába érkező illegális bevándorlóknak.

– A térség stabilitását fenyegető szíriai háború befejezésére irányuló törekvések támogatása kollektív felelősségünk

– jelentette ki António Guterres, az ENSZ főtitkára a konferencián.

Magyarországnak is kulcsfontosságú a közel-keleti térség stabilitása az illegális migráció visszaszorítása miatt, ennek szellemében segíti hazánk a szíriaiak helyben maradását, illetve hazatérésüket, otthonaik újjáépítését.

Hazánk hozzájárulása méretéhez és gazdasági erejéhez mérten évek óta kiemelkedik a támogatók közül: a múlt évben a magyar kormány több mint 36 millió dollárt ajánlott fel.

Ezzel jóval bőkezűbbnek bizonyultunk térségünknél, Ausztria 2020-ban például alig 19 millió dollárral, Csehország mintegy 7,5 millió dollárral járult hozzá a szíriai válság mérsékléséhez. Az élen egyébként Németország áll, tavaly 1132 millió dollárt ajánlottak fel Szíria megsegítésére.

De Magyarország a 2017-ben életre hívott Hungary Helps programon keresztül is igyekszik kivenni a részét az ország megsegítéséből, természetesen a szíriai kormány elleni szankciók maradéktalan betartásával. Azbej Tristan államtitkár éppen a napokban emlékezett meg róla, hogy Aleppóban magyar adomány tette lehetővé több száz, migrációra kényszerült család hazatérését, a támogatásunkkal a szíriai örmények újjáépítették a templomukat, a közösségi központjukat, az óvodájukat és az iskolájukat. Emlékezetes, hogy 2019-ben Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a magyar kormány 505 millió forintot adományoz a Nyitott kórházak elnevezésű programban részt vevő szíriai kórházaknak, melyeknek mintegy nyolcvan százaléka a háború miatt működésképtelenné vált. Hogy a segítség biztosan jó helyre menjen, hazánk két éve az elsők között nyitotta újra diplomáciai képviseletét Damaszkuszban.

Az Európai Unió a tavaly felajánlott összeggel megegyezően idén is 560 millió eurót (mintegy 202 milliárd forint) ajánl fel a szíriai civil lakosság és a menekültek megsegítésére. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajnálatát fejezte ki, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök „rezsimje” nem kínál jövőt a szíriaiaknak, és nem járul hozzá a régió stabilitásához. Rámutatott, amíg ez nem változik, Szíria nem válhat az EU vagy a nemzetközi közösség partnerévé. A politikus szerint a szíriai kormánynak meg kell változtatnia a politikáját, és meg kell szüntetnie az elnyomást, ugyanis csak politikai megoldás hozhat stabilitást, és teheti lehetővé Szíriának, hogy újra egységes, önálló, virágzó és szabad országgá váljon. Az Európai Unió üzenete továbbra is világos: teljes mértékben elkötelezett Szíria és népe iránt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.