Magyarországnak előnyös lehet Horvátország EU-elnöksége

Horvátország látja el 2020 első felében az Európai Unió soros elnöki posztját, ami azért előnyös, mert így ismét egy szomszédos és a bővítéspolitika folytatása mellett elkötelezett ország tölti be ezt a pozíciót – mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 02. 27. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Andreja Metelko Zgombic horvát európai uniós ügyekért felelős államtitkárral az EU jövőjéről és a magyar-horvát együttműködési lehetőségekről uniós ügyekben.

Közölte: Magyarország minden segítséget biztosít és minden tapasztalatot szívesen átad, hogy Horvátország első elnökségét zökkenőmentesen bonyolíthassa le.

Az államtitkár kiemelte: földrajzi elhelyezkedésük miatt mind Magyarországra, mind pedig Horvátországra erősen hatnak a migrációs folyamatok, ezért mindkét országnak fontos, hogy az uniós állam- és kormányfők 2018-as tanácsi következtetéseit végrehajtsák, ami a Nyugat-Balkánnal folytatott együttműködést és az EU-Törökország megállapodás következetes végrehajtását jelenti.

Úgy fogalmazott, a brüsszeli bevándorláspárti bürokrácia megpróbálja eltitkolni, hogy milyen problémát jelent a migráció, de a nyugat-balkáni útvonalon ezek a folyamatok továbbra is zajlanak, így az elkövetkező időben is szoros együttműködésre van szükség ebben a kérdésben.

Takács Szabolcs elmondta: a következő többéves uniós költségvetést illetően tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Nagy-Britannia kilépése ellenére az EU-nak szüksége van a megfelelő finanszírozásra.

Az Európai Bizottság költségvetési javaslata azt a politikai filozófiát jeleníti meg, amelyet a testület képvisel minden ügyben – vélekedett. Hozzáfűzte: a javaslatban látni a migrációpárti elkötelezettséget, továbbá azt, hogy a bizottság politikai fegyverként használja a költségvetést egyes tagállamok megbüntetésére.

Az államtitkár kitért arra: azt kérte horvát partnerétől, hogy országa elnöksége idején, amikor már felálltak az új uniós intézmények, együttműködve érvényesítsék közös érdekeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.