Máig emlékeznek a tengerbe veszett kurd kisfiúra

Rendkívül szigorú ítélet született Törökországban azoknak az embercsempészeknek az ügyében, akik az öt évvel ezelőtt megfulladt kétéves kurd kisfiú, Alan Kurdi haláláért is felelősek. Ezzel a bíróság a jelenlegi ­migrációs helyzetnek is üzenhetett. Közben a tragédiáról filmet forgattak, csak éppen a hozzátartozók jóváhagyását felejtették kérni.

2020. 03. 17. 14:07
Abdullah Ghaleb Kurdi, the father of the drowned Syrian toddler Alan Kurdi whose dead body was found washed up on a Turkish beach in 2015, distributes gifts to children in Erbil
A vízbe fulladt gyermek édesapja az iraki Erbílben osztogat lufikat Fotó: Azad Lashkari Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg sokak emlékezetébe kitörölhetetlenül beleégett a piros pulóveres kisfiú képe, akinek apró holttestét arccal a homokban mosta partra a tenger Törökországban. A kétéves Alan Kurdi a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben veszett hullámsírba négyesztendős testvérével, édesanyjával és másik két társukkal együtt. A tragédiát csak az apa élte túl. A kurd származású család Szíriából menekülve Törökországon át próbált volna egy felfújt gumicsónakon Európába jutni, ahonnét Kanadába vágytak. Az ártatlan gyermek holttestéről készült felvételek bejárták a teljes nemzetközi sajtót, és egyfajta fordulópontot jelentettek: ráirányították a figyelmet a migráció humanitárius oldalára. Rá fél évre megszületett a migrációs egyezség az Európai Unió és Törökország között.

Nemrégiben a török bíróság elítélt három török férfit, akik azt az embercsempész-hálózatot működtették, amely a Kurdi családot is megpróbálta Európába juttatni. A csempészek eddig szökésben voltak, kézre kerítésük után fejenként 125 éves börtönbüntetést szabtak ki rájuk. Korábban, 2016-ban másik két férfit már ugyancsak egyenként négy és fél év szabadságvesztésre ítéltek az ügyben, de a gondatlan emberölés bűntettét nem sikerült rájuk bizonyítani. – Öt év elteltével az ítéletek segítenek kicsit lezárni a történteket. De örök életemre bűntudatom lesz, mert én fizettem ki a csempészeket, hogy juttassák biztonságba a családomat – nyilatkozta a CBC kanadai közszolgálati csatornának Tima Kurdi, a kurd kisfiú Kanadában élő nagynénje. A nő hozzátette, attól viszont nem tart, hogy a büntetés eltántorítaná az embercsempészeket, szerinte a migráció megfékezéséhez elsősorban a háborúnak kellene véget vetni.

A vízbe fulladt gyermek édesapja az iraki Erbílben osztogat lufikat
Fotó: Reuters

A szigorú és gyors ítélet időzítése annyiban mégis üzenetértékű lehet, hogy Törökország nemrégiben megnyitotta határait Európa felé a migránsok előtt. A zöld jelzés azonban egyelőre csak a szárazföldi útvonalra érvényes, a török parti őrség az Égei-tengeren továbbra is visszatartja az embereket. Ennek egyik oka lehet, hogy az átkelés még mindig rendkívül veszélyes. Az ENSZ statisztikái szerint az elmúlt négy évben majd 800-an vesztek hullámsírba Görögország felé tartva (összesen pedig 12 ezren, a Líbiából Olaszországba vezető út sokkal kockázatosabb). A hatóságok kemény fellépése mellett az embercsempészet továbbra is jó üzlet, tavaly nyáron egy banda lebukásakor kiderült, akár 3-5 ezer ­eurót is elkérnek fejenként az Euró­pába igyekvő migránsoktól.

Alan Kurdi tragédiájára Törökországban máig élénken emlékeznek, hamarosan a mozikba kerülhet a kisfiú rövid életéről szóló film is. Az Aylan Baba – Halál tengere című filmnek már az előzetese is elkészült, amelyben a filmet 2020 legszomorúbb drámai alkotásaként harangozzák be, amelyen „biztosan sírni fogsz”. A filmet Ömer Sarikaya népszerű török rendező jegyzi, és olyan nemzetközi sztárok szerepelnek benne, mint a hollywoodi filmekben is felbukkanó, de Magyarországon kevéssé ismert Mike Mitchell vagy a török szappanoperákban befutott német színésznő, Wilma Elles. Bár az első hírek még arról szóltak, hogy Steven Seagal akcióhős is szerepet kap, az ő neve végül nem szerepel a stáblistán. A rendező leszögezte, hogy a történeten nem akar nyerészkedni, mindenki ingyen vállalta a munkát, a bevételeket pedig jótékony célra ajánlják fel. A nemes szándékra ugyanakkor némileg árnyékot vet, hogy az Alan Kurdiról szóló filmhez nem kérték a hozzátartozók engedélyét, a nagynéni és az Irakban élő apa korábban már jelezte is, minden jogi eszközt bevetnek, hogy leállítsák a produkciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.