Makákóhordák vették át a hatalmat a thaiföldi Majomvárosban

A makákók jelentették a fő vonzerőt a turistáknak, ezért tűrte meg őket a város.

Mártonffy Attila
2020. 06. 25. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbarikádozott és dróthálóval körbevett házaikban kénytelenek elbújni a Majomvárosnak is nevezett thaiföldi Lopburi lakosai, mivel az utcákon majomhordák randalíroznak, napirenden van a bandák közti harc, miáltal valóságos no-go zónák alakultak ki a Bangkoktól nem messze fekvő ősi, 13. századi településen. A túlszaporodott makákópopuláció viselkedése a The Guardian brit lap helyi tudósítása szerint azért csapott át erőszakba, mert a koronavírus-járvány nyomán elmaradtak a kifejezetten a majmok miatt ide látogató turisták, s ezzel együtt megszűnt a banánnal való kényeztetés is. A főemlősöknek viszont nincs ínyükre, hogy a helyiek csipsszel, keksszel és hasonló „bóvlikajákkal” akarják pótolni az eddig rendszeresen kapott banánt. – Ketrecben élünk, mi bent, a majmok kint – jellemezte a helyzetet az egyik helybéli. – Az utcák tele vannak az ürülékükkel, elviselhetetlen bűzt árasztva, különösen esőzések idején – panaszkodott.

A makákók jelentették a fő vonzerőt a turistáknak, ezért tűrte meg őket a város, ám ahogy megzuhant a délkelet-ázsiai országot éltető idegenforgalom, a majmok is megvadultak. Márciusban kezdték ellepni az utcákat a táplálékot kereső hordák. Számuk egyre nő, a három évvel ezelőttihez képest hatezerre emelkedett, így nem csoda, ha egyre nehezebb a velük való együttélés. A majmok egy elhagyott moziban ütötték fel főhadiszállásukat, a közeli boltok kitömött tigrisekkel és krokodilokkal próbálják elijeszteni őket. Lopburiban emberemlékezet óta együtt él a majom az emberrel. Egyes vélekedések szerint a helyzet azután durvult el, hogy a város elkezdett terjeszkedni a dzsungel, azaz a majmok eredeti élőhelye felé. A lakosok pedig inkább magukra vállalták a makákók etetését, mintsem konfrontációra kerüljön sor köztük. A cukrozott üdítők, a gabona alapú rágcsa és más édesség azonban nemcsak a gyomruk korgását mérsékelte, növelte szexuális étvágyukat is. – Minél többet esznek, annál több lesz az energiájuk, s ezt jórészt szaporodásra fordítják – magyarázta az egyik templomkomplexum gondnoka.

A „bandaháborúk” felkeltették a hatóság érdeklődését is, s újból elővették a korábban már alkalmazott sterilizációs programot: gyümölccsel ketrecbe csalják a majmokat, majd állatkórházba szállítják őket, ahol altatásban elvégzik rajtuk a műtétet. A sterilizálás igazolásaként a majmok tetoválást is kapnak. Erre a hétre ötszáz makákó kezelését vették tervbe. Hosszabb távon azonban más megoldást is kell találni. A tervek között szerepel egy majommenedék létesítése a város másik részén – ennek azonban borítékolhatóan lakossági ellenállás lesz a vége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.