Brexit: már csak néhány munkaóra maradt egy megállapodásra

Michel Barnier még lát esélyt egy alkura, de a tárgyalások továbbra is nagyon keskeny mezsgyén haladnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 18. 12:11
Britain leaves EU on Brexit day
A woman waves a British flag on Brexit day in London, Britain January 31, 2020. REUTERS/Henry Nicholls - RC26RE9R2ANM Fotó: Henry Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán néhány munkaóránk maradt arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodjon átfogó kereskedelmi kapcsolataikról, és továbbra is nagyon keskeny mezsgyén haladunk – jelentette ki Michel Barnier, az EU főtárgyalója az Európai Parlament pénteki plenáris ülésén.

Barnier közölte:

Még látok esélyt a megállapodásra, de a megmaradt nagyon kevés időt hatékonyan kell felhasználni, ha azt akarjuk, hogy a megállapodás január 1-jétől életbe lépjen. Utolsó kísérletet teszünk arra, hogy a halászattal kapcsolatos vitás kérdések végére érjünk.

Felhívta a figyelmet, hogy még ő maga sem tudja, miképp végződnek a már kilenc hónapja folyó tárgyalások, de a helyzet nagyon komoly, százezrek megélhetéséről van szó.

A főtárgyaló csütörtökön még reménykedett abban, hogy a tárgyalások kimenetele pozitív lesz. A nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita tárgyát képező egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó – vagyis nem egészen két hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-jén életbe léphessen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.