Már minimális észszerűség sem várható el az EU-tól

Az Európai Bizottság legújabb abszurd remekműve: a brüsszeli vakcinaútlevél.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 7:54
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. március 17. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. március 17-én, ahol bejelentette, hogy javaslatot terjesztett elõ az Európai Bizottság egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elõ kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac mûködését nehezítõ rendkívüli intézkedések negatív hatásai. MTI/EPA/AFP/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozatos vakcinabeszerzési bakik után (hogy finoman fogalmazzunk az unió oltóanyag-fiaskójával kapcsolatban), az Európai Bizottság „elit” tisztviselői, akiket komoly felvételi vizsgarendszerben nyilvánítanak brüsszeli munkavégzésre alkalmasnak, ismét az abszurd műfaj egyik remekművét tették le az asztalra: a várva várt európai vakcinaútlevelet.

A vakcinaútlevél, amely az Európai Unió egyik legfontosabb alapvetésének, az uniós állampolgárok szabad mozgásának visszaállítását célozza, az Európai Bizottság tegnap bemutatott javaslata szerint a következő adatokat fogja tartalmazni: 1. az oltóanyag nevét, gyártóját, a beadott dózisok számát, 2. az utazó által készített vírusteszt típusát, időpontját, a tesztelés helyszínét, a teszt eredményét, 3. a korábban koronavírus-fertőzésen átesett utazó pozitív teszteredményének időpontját, a teszt kibocsátójának az adatait.

A friss javaslat szerint az európai tagállamok csak azokat az oltóanyagokat fogadhatják el központi utasításra, amely oltóanyagok használatát az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte: a Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és AstraZeneca-vakcinákat.

Azaz az EU vakcinaútlevelében zöld utat kapott az AstraZeneca oltóanyaga, amelynek használatát eddig 16 európai ország függesztette fel: Franciaország, Németország, Spanyolország, Dánia, Izland, Írország, Olaszország, Bulgária, Norvégia, Hollandia, Luxemburg, Szlovénia, Ausztria, Észtország, Litvánia és Románia.

Az EU tisztviselői által bizonyára zárt ajtók mögött és hírforrásoktól elzárva kidolgozott tervezet tehát olyan oltóanyagot tart elfogadhatónak az utazásokhoz, amelyeket egyelőre 16 európai országban nem használnak, szemben azzal a két oltóanyaggal – az orosz Sputnik V és a kínai Sinopharm-vakcinával –, amelyeket fennakadások és problémák nélkül a Föld minden kontinensén használnak több százmillió, sőt milliárd ember immunizálásához – sikerrel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy javaslatot terjesztett elő a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Még nincs meg a válasz arra a kérdésre, hogy ismét a megszokott erőfitogtatás, rosszindulat és/vagy szándékos diszkrimináció áll-e az európai adminisztráció döntésének hátterében. Vagy „csak” a már jól ismert alkalmatlanság és a gazdasági és pénzügyi érdekeknek a mesteri és groteszk negligálása, amellyel az Európai Unió a saját tagállamaiból több millió kínai, orosz, arab, afrikai és európai turistát tilt ki.

A könnyfakasztóan röhejes vakcinaútlevéllel az unió nemcsak magáról állított ki ismét alkalmatlansági bizonyítványt, hanem egy újabb akadályt gördített az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve elé, amellyel európaiak millióinak a szabad mozgáshoz fűződő alapjogát sérti majd meg.

Az otthonmaradásra kényszerített utazni vágyókban jogosan merül fel a kérdés, hogy az Európai Unió vajon fedezi-e majd a PCR-tesztek költségeit azoknak, akiket az uniós rendelet csak negatív tesztekkel enged majd utazni, annak ellenére, hogy őket már sikerrel és hatékonyan immunizálták a nemzetközi szakemberek által is biztonságosnak és hatékonynak igazolt Szputnyik V és a kínai vakcinákkal.

A vakcinaútlevél lázában égve ne felejtsük el, hogy miért is kényszerültek európai országok vezetői és állampolgárai arra, hogy elfogadják a keleti szakemberek életmentő vakcináját: azért, mert az unió vezetői képtelenek voltak megszervezni az oltóanyagok beszerzését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.