Már Pripjatyot is elérte a tűz Csernobilban

Az utolsó pillanatban sikerült megállítani a csernobili zónában több mint tíz napja tomboló tüzeket: a lángok hétfő estére elérték a csernobili baleset miatt kiürített Pripjaty városát és az atomerőműhöz közel fekvő radioaktív hulladéklerakót is. Az ukrán hatóságok végül nagy erőbedobással, több száz ember részvételével tudták megfékezni a tüzet, hivatalos adatok szerint a sugárzási szint nem haladta meg a veszélyes mértéket.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 14. 18:48
A geiger counter measures a radiation level at a site of fire burning in the exclusion zone around the Chernobyl nuclear power plant
UKRAINE-CHERNOBYL/FIRE Fotó: REUTERS/Yaroslav Yemelianenko - RC21ZF98G1GB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csernobili zónát bekebelező tüzekért egy 27 éves ukrán lakos tehető felelőssé: a nyomozás szerint április 4-én szórakozásból gyújtotta fel a lezárt csernobili területhez közeli füves mezőt – ebből lett az 1986-os nukleáris katasztrófa óta a legnagyobb tűzvész a régióban. A száraz, szinte csapadékmentes tél után az erdők pillanatok alatt lángra kaptak, és másnap elérték a csernobili zóna területét is.

– Ez egy radioaktív tűz – mondta a Strana.ua ukrán portálnak Mihail Popkov, az erdőgazdálkodás tudományos és információs központjának korábbi vezetője. – A csernobili erdőkben található sugárzás, leginkább cézium és stroncium most a levegőbe szállnak, és a széllel szétterjednek az egész kijevi megye területén – állította a szakember.

A tűzvészt az ukrán hatóságok eleinte nem vették komolyan: több mint egy hét kellett ahhoz, hogy a mentésre jelentősebb összegeket különítsenek el, és megtöbbszörözzék a bevetett csapatok és tűzoltóautók számát. Addigra a tűz már több mint száz hektárnyi területen terjedt szét és több mint egy tucat, még 1986-ban elhagyott régi falut pusztított el. A hétvégén a füst szagát már a zónától mintegy száz kilométerre fekvő Kijevben is érezni lehetett.

Hétfő estére az ukrán sajtót bejárták a füstben úszó csernobili atomerőmű képei: ekkor a tűz már megközelítette a kihalt Pripjaty városát is, és néhány kilométerre jutott a radioaktív hulladéklerakótól, ami már nemcsak Kijevben, de a nemzetközi sajtóban is komoly riadalmat keltett. Kedden az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal bejelentette: 100 millió hrivnyát (mintegy 1,2 milliárd forintot) fordítanak a csernobili tűz megfékezésére. A mentésben ekkor már legalább 400 ember és száz jármű vett részt.

A lángokat végül kedd délutánra sikerült megállítani, amiről az ukrán Állami Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, Jegor Firszov számolt be a Facebook-oldalán. – A tüzet sikerült eloltani, az eső nagyon sokat segített – írta Firszov. – Folyamatosan mérjük a háttérsugárzást, de az általunk szerzett adatok alapján a sugárzás összességében normál szinten van – közölte a tisztviselő.

A csernobili zónát a csernobili atomerőműben 1986-ban történt baleset után hozták létre: eredetileg a zóna körül harminc kilométer sugarú, majd nyugatra erősen megnyújtott körben meghúzott körzet azóta is le van zárva, fegyveres katonák őrzik. A terület sugárszennyezett, emberi lakhatásra alkalmatlan, belépni kizárólag engedéllyel lehet. A csernobili atomerőmű utolsó blokkját húsz évvel ezelőtt, 2000 decemberében állították le, de a területen azóta is több ezer ember dolgozik nap mint nap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.