Maradnak Irakban a magyar katonák

A magyar katonák főként az ország északkeleti részén elterülő autonóm területén dolgoznak, amelynek saját biztonsági erői is vannak, így közvetlen veszélyben nincsenek.

2020. 01. 07. 15:42
null
Hazánk tagja az Iszlám Állam elleni koalíciónak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett folytatják feladataikat az Irakban állomásozó magyar katonák – közölte a Honvédelmi Minisztérium, miután Kászem Szolejmani iráni tábornok meggyilkolása után a perzsa állam a külföldi erők elleni válaszcsapásokat ígért, mire a NATO és az Egyesült Államok vezette koalíció felfüggesztette kiképzőműveleteit.

Magyarország tagja az Iszlám Állam elleni nemzetközi szövetségnek, az Országgyűlés 2015-ben határozott arról, hogy egy kontingens partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lásson el Irakban. A magyar misszió létszámát eredetileg százötven főben maximalizálták, amit később kétszázra emeltek, ám információink szerint ezt azóta még nem töltötték fel, jelenleg 150-160 magyar honvéd szolgálhat Irakban. Pontosabban iraki Kurdisztánban: magyar katonák főként az ország északkeleti – egyébként Iránnal is határos – részén elterülő autonóm területén dolgoznak, amelynek saját biztonsági erői is vannak, így közvetlen veszélyben nincsenek.

– A magyar kontingens magját három lövészszakasz adja, amelyből kettő Harir településen egy repülőtér őrzés-védelmét látja el. A harmadik szakasz az, amelyik valódi kiképzést hajt végre, ez az alegység Atroh faluban dolgozik több más ország katonáival együtt – derül ki Wagner Péter biztonságpolitikai szakértőnek az Antall József Tudásközpontnak írt 2016-os tanulmányából. A misszió kisebbik része még az erbíli, a bagdadi, a kuvaiti és a floridai parancsnokságokon teljesít szolgálatot. Ezekből is következik, hogy a kiképzőműveletek ideiglenes felfüggesztése csak a magyar csapatok egy részét érinti, az őrző-védő és egyéb feladatok elvégzése nyilvánvalóan zavartalanul folytatódik.

Hazánk tagja az Iszlám Állam elleni koalíciónak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tanulmány emlékeztet rá, hogy a kurd fegyveres erők, a pesmergák voltak szinte az egyetlen katonai szervezet, amely szervezetten és hatékonyan fel tudta venni a harcot az Iszlám Állam ellen Irakban. Pedig mindenféle kiképzés nélkül szinte bárki lehet pesmerga, aki vállalja a szolgálattal járó kihívásokat.

– A nemzetközi kiképzők elsősorban az egyéni lövészkészségek és az alegység harcászatfejlesztésére koncentrálnak. A hadszíntér sajátosságaiból adódóan a pesmergák külön kiképzést kapnak az improvizált robbanóeszközök felismeréséből és elhárításából, illetve a városi környezetben folytatott harcászatról – részletezte a négyhetes, gyorstalpalóként jellemzett kiképzési feladatokat Wagner Péter.

A magyar szerepvállalás az Iszlám Állam elleni harcban egyébként nem merült ki ennyiben, Magyarország korábban 250 tonna lőszert is felajánlott, kurd sebesülteket is elláttak a Honvédkórházban, továbbá jordán tűzszerészeket is kiképeztünk.

Iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben magyar főkonzulátus is nyílt 2014-ben. A régió gazdaságilag is kiemelten fontos hazánknak, mivel a Mol helyi leányvállalatának, a Kalegrannak jelentős érdekeltségei vannak az olajszektorban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.