Másként látja a találkozót Putyin és Zelenszkij

Többek között a kelet-ukrajnai fogolycserében értek el előrelépést párizsi csúcstalálkozójukon a normandiai négyek, de az orosz és az ukrán államfő különbözőképpen foglalt állást első közös találkozójuk után. Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetői megállapodtak, hogy négy hónap múlva újabb csúcstalálkozón egyeztetnek.

Magyar Nemzet
2019. 12. 11. 9:45
Normandy Summit Format on Ukraine in Paris
Putyin elégedett volt a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásokkal Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hónap múlva újabb csúcstalálkozót tartanak a normandiai négyek – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a fórum Párizsban rendezett megbeszélése után. – Előreléptünk a csapatkivonás, a fogolycsere, a tűzszünet és a politikai rendezés kérdésében, és azt kértük minisztereinktől, hogy egy újabb csúcstalálkozóig dolgozzák ki a kelet-ukrajnai helyi választások megrendezésének részleteit – mondta a francia államfő Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján. A párizsi Élysée-palotában rendezett megbeszélés elsődleges célja az volt, hogy három év után életre keltse a 2015-ös minszki békemegállapodást. A négyek legutóbb 2016-ban tartottak csúcstalálkozót, írta a távirati iroda.

Zelenszkij most először találkozott személyesen Putyinnal, és jóllehet több intézkedésben is megállapodtak az ukrajnai békefolyamat beindítása érdekében, a politikai kérdésekben – mint mondta – nem értettek egyet, emiatt ő elégedetlen. Az ukrán elnök beszámolója szerint megállapodás született egy újabb fogolycsere tető alá hozásáról december 31-ig, a Donyec-medencei frontvonal újabb három pontján hajtanak végre csapatszétválasztást, valamint az év végéig teljes, átfogó és korlátlan tűzszünet lép életbe a Donyec-medence harcok sújtotta övezetében. Kijelentette: Ukrajna bizonyos dolgokra soha nem lesz hajlandó, nem válik például szövetségi állammá és nem mond le területről. A Krím félszigetet és a Donyec-medencét Kijev változatlanul Ukrajna részének tekinti – hangoztatta az elnök.

Putyin elégedett volt a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásokkal
Fotó: Reuters

Zelenszkij, mint mondta, Putyin orosz elnökkel ellentétes véleményen van a határellenőrzés és a választások kérdésé­ben. Ragaszkodik ahhoz, hogy előbb álljon helyre az ukrán ellenőrzés a teljes határszakaszon, és csak ezután tartsák meg a helyhatósági választásokat a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területein. Az orosz elnök ellenben előbb választásokat követel, és utána ígéri a határ fölötti ellenőrzés visszaadását Kijevnek. Az Ukrajnán átvezetett orosz gáz tranzitszerződéséről Zelenszkij annyit mondott: szakértők szintjén tárgyalnak tovább a részletekről, és az év végéig remélhetőleg megállapodnak.

Putyin elégedetten nyilatkozott a csúcs eredményeiről. – Igen, elégedett vagyok – jelentette ki angolul újságíróknak az Élysée-palotában. Mint elmondta, fontos lépés történt a feszültség csökkentése érdekében. – Az a tény, hogy egymás mellett ülünk, már önmagában fontos eredmény – vélte Macron. – Még nagyon sok munka vár ránk, de az a benyomásom, megvan a jó szándék – hangoztatta Merkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.