Másodszor is karanténba vonult Izrael

Izrael azon államok között van, ahol a leggyorsabban terjed a kór.

2020. 09. 19. 10:59
null
Ultraortodox zsidó férfi sétál Tel-Avivban. Üres a város Fotó: Ariel Schalit Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rós hásáná, a zsidó újév általában a nagy családi összejövetelek időszaka. De nem idén. Izrael, a világon elsőként a fejlett államok közül, másodjára is az egész országra kiterjedő kijárási tilalmat rendelt el péntektől.

– Az egészségügyi rendszer felvonta a vörös zászlót – szabadkozott televíziós beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnök, azzal védekezve, hogy nem maradt más választásuk.

Az adatok valóban aggasztóak. Az alig nyolcmilliós országban a regisztrált fertőzések száma a 180 ezer felé közelít, és már majdnem 1200-an haltak bele a betegségbe. Úgy tűnt, hogy májusban sikerült leszorítani a járványügyi mutatókat, de augusztusban a görbék ismét emelkedni kezdtek, szeptemberben pedig valósággal kilőttek. A héten már mindennap több ezer új fertőzést mutattak ki,

ezzel Izrael azon államok között van, ahol a leggyorsabban terjed a kór.

Nemzetközi mintára az országban egyszer áprilisban már kijárási tilalmat vezettek be, amely akkor hatásosnak bizonyult. A második kör péntek délután kezdődött, és a tervek szerint legalább három hétig tart majd, így a jom kippurt, a zsidóság egyik legszentebb ünnepét is négy fal között ünnepelhetik. A szabályok alapvetően ugyanazok, mint tavasszal:

  • senki nem hagyhatja el otthonának egy kilométeres körzetét, hacsak nincs rá nyomós indoka;
  • zárt térben legfeljebb tíz, a szabadban legfeljebb húsz ember csoportosulhat;
  • az iskolák zárva tartanak;
  • a legtöbb „nem létfontosságú” üzlet nem nyithat ki;
  • szigorúan szabályozott a vallási események megrendezése.
  • Az óvintézkedések betartásának ellenőrzésére országosan mintegy hétezer rendőrt és katonát vezényeltek ki. Aki megszegi az előírásokat, magánszemélyként 500 sékel (45 ezer forint), vállalkozásként 5000 sákel (450 ezer forint) büntetésre számíthat.

    A kijárási tilalom ismételt bevezetésének hatékonyságáról megoszlik az emberek véleménye.

    – A cél az lenne, hogy megváltoztassuk az emberek hozzáállását a betegséghez. Azzal, hogy beleállítasz egy kalapácsot a fejükbe, még nem változik semmi!

    – fakadt ki a Times of Israelnek Hagai Levine járványügyi szakember, a lehető leghülyébb és legkockázatosabb lépésnek nevezve a lezárást. Elégedetlenek az ultraortodox zsidók is, főként mert a szigorú óvintézkedések miatt nem gyakorolhatják szabadon vallásukat az őszi ünnepek alatt. A kudarc miatt múlt héten lemondott egyik vezetőjük, Jákov Licman lakásügyi miniszter is, aki áprilisig még az egészségügyi tárcát vezette, ám onnan is távozásra kényszerült. Állítólag a 71 esztendős politikus korábban maga is elkapta a koronavírust, miután az óvintézkedéseket megszegve titkos imacsoportba járt.

    Ultraortodox zsidó férfi imádkozik védőmaszkban
    Fotó: Abir Szultan/MTI/EPA

    Az ultraortodox zsidó közösségben egyébként már tavasszal is nagy arányban terjedt a vírus, mert fittyet hánytak a szabályokra. Szeptemberben egy vezető rabbi szavai ismét nagy vihart kavartak, miután

    arra adott utasítást, hogy ne teszteljék koronavírusra a diákokat, mert a karantén elvonhatja a figyelmüket a Tóra tanulmányozásától.

    Az ismételt lezárás az embereket is érzékenyen érinti. A pénzügyminisztérium már korábban úgy jósolta, hogy 4-5 évbe fog telni, mire az izraeli gazdaság kiheveri a világjárvány hatásait. Most úgy becsülik, a második lezárás újabb kétmilliárd dollár kiesést jelent majd az államkasszából. Rengeteg ember veszítette el a megélhetését, a legfrissebb, júliusi adatok szerint 21 százalékos volt a munkanélküliség, míg a járvány kirobbanása előtt az 5 százalékot sem érte el a mutató.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.