Mától folytatódnak a brexittárgyalások

Ismét folytatódnak a brexittárgyalások, miután a brit kormány tegnap Brüsszelnek átadta a korábban már elfogadott megállapodás módosító javaslatait. Bár a részletekről nincs információ, a hír bejelentése előtt Stephen Barclay brexitügyi miniszter arról beszélt, további egy évre van szükség az ír határkérdés megoldásához.

Buzna Viktor
2019. 09. 20. 10:57
Supreme Court hearing on prorogation ahead of Brexit
Lehet, hogy nem sikerül az azonnali kilépés Fotó: REUTERS/Hannah McKay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További egy év halasztást kér brexitügyben London az Európai Bizottságtól, hogy elkerüljék a Nagy-Britannia uniós távozásakor bekövetkező, úgynevezett ír backstop-egyezményt – erről a brit kormány főtárgyalója, Ste­phen Barclay beszélt tegnap.

A brexitügyi miniszter madridi látogatása során tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: az Európai Unió szándékosan irreális határidőt határozott meg az október 31-én bekövetkező, megállapodás nélküli kilépéssel annak érdekében, hogy életbe lépjen az Európai Unió által támogatott, Boris Johnson brit miniszterelnök és kormánya által azonban ellenzett egyezmény. A mechanizmus megakadályozná azt, hogy az Egyesült Királyság tagjának számító Észak-Írország és az EU-tagállam Írország között fizikai határ jöhessen létre. Ebben az esetben azonban az Egyesült Királyság a vámunióban maradna, amit a toryk többsége és az őket támogató Demokratikus Unio­nista Párt, a legnagyobb északír protestáns britpárti erő egyaránt ellenez.

Lehet, hogy nem sikerül az azonnali kilépés
Fotó: REUTERS/Hannah McKay

London ezért írásbeli javaslatokat is benyújtott tegnap Brüsszelnek, ezekben az elfogadott, ám a brit parlamenten elbukott egyezmény módosítását kérik. – Ezek alapján ma és holnap technikai megbeszéléseket fogunk folytatni a vámokra, a késztermékekre, illetve az egészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó szabályok bizonyos aspektusairól – közölte a bizottság szóvivője, azonban a brit javaslatokról nem árult el további részleteket. Ma Brüsszelbe látogat Stephen Barclay, hogy Michel Barnier illetékes uniós főtárgyalóval egyeztessen.

A brit lépésre számítani lehetett, miután Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője szerdán kijelentette, hogy szeptember 30-ig várják az írásbeli javaslatokat a szigetországtól. Mint mondta, az október 31-re tervezett kilépésig már nem lenne másképp elég idő a tárgyalásokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.