Mától teljes zárlat lép érvénybe egész Angliában

A legveszélyeztetettebb csoportokban már február közepére mindenkinek beadják a vakcina első dózisát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 05. 10:03
JOHNSON, Boris
London, 2021. január 4. Boris Johnson brit miniszterelnök testhõmérsékletét mérik, amikor látogatást tesz az észak-londoni Chase Farm kórházban 2021. január 4-én. Nagy-Britanniában a mai napon megkezdõdött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása. MTI/AP/PA/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése végett. A kedden érvénybe lépő intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében. Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya,

az Egyesült Királyságban több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együtt,

és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból már február közepére mindenkinek beadják a vakcina első dózisát. Ez azt jelenti, hogy másfél hónapon belül az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike részesül a védőoltásban – mondta.

Johnson kiemelte, hogy mindez lehetővé teszi majd számos olyan korlátozás feloldását, amelytől az ország hosszú ideje szenved, különös tekintettel arra, hogy hétfőn elkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása is. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második olyan oltóanyag a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája után, amelynek forgalmazása megkezdődött az Egyesült Királyságban.

Boris Johnson tájékoztatása szerint azonban most még szükség van az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokra. Ennek jegyében keddtől:

  • Az angolok csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatják el otthonukat. Munkába is járhatnak azok, akiknek az otthoni munkavégzése nem megoldható.
  • Az emberek nem hagyhatják el otthonukat azért, hogy velük nem egy háztartásban élőkkel közterületen, összejövetel céljából találkozzanak.
  • Az iskoláknak a február közepén esedékes télvégi szünetig online oktatásra kell átállniuk. Az óvodák nyitva maradhatnak.
  • A szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk. Az élsport tervezett rendezvényeit közönség nélkül meg lehet tartani.
  • A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni.
  • Boris Johnson az intézkedéseket azzal indokolta, hogy a koronavírus decemberben azonosított új variánsa a szakértői vizsgálatok szerint 50–70 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábban izolált változatok. A brit kormányfő elmondta, hogy a koronavírus okozta Covid–19-betegséggel

    kórházban kezelt páciensek száma egyedül Angliában az elmúlt egy hétben csaknem harmadával, 27 ezer közelébe emelkedett.

    Ez közel 40 százalékkal több, mint ahányan az áprilisi tetőzés idején kórházi kezelésre szorultak a betegség miatt. A járvány halálos áldozatainak száma egy hét alatt 20 százalékkal emelkedett – közölte. Az Egyesült Királyságban az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett járt a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20–25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. A brit egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a hétfő estével zárult 24 órában

    58 784 új fertőzést regisztráltak országszerte

    – ez a legmagasabb napi fertőzési szám a tömeges tesztelések kezdete óta.

    Zárlat Skóciában is

    Csaknem egyhavi zárlatot rendelt el hétfőn a skót kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Nicola Sturgeon skót kormányfő hétfő délután az edinburghi parlamentben bejelentette, hogy a korlátozások kedden lépnek életbe, és január végéig tartanak. Sturgeon szerint a fertőzések számának meredek emelkedése komoly terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra, és a korlátozó intézkedések nélkül a skóciai kórházak három-négy héten belül megtelnének. Az intézkedés alapján a Skóciában élőknek otthonaikban kell maradniuk, minden lehetséges esetben otthonról kell dolgozniuk, és csak testmozgás céljából, illetve az alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek beszerzése, vagy szükség esetén orvosuk felkeresése miatt léphetnek az utcára. Közterületen mindenki csak egy olyan emberrel találkozhat, akivel nem él egy fedél alatt. A vallási intézményeket bezárják, és az iskoláknak is jórészt online oktatásra kell átállniuk. (MTI)

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.