Matovič a magyaroknak: Bajban ismerszik meg a jó barát

A szlovák kormányfő és a belügyminiszter is megköszönte a magyarországi egészségügyisek munkáját és Magyarország segítségét.

Forrás: korkep.sk2020. 11. 01. 15:37
null
Forrás: Facebook: Igor Matovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igor Matovič kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi pont előtt köszönte meg a magyarországi egészségügyi dolgozók munkáját és Magyarország segítségét.

– Nagyon jó látni ezt a mintavételi helyet, hiszen nemcsak a helyi emberek improvizációját tükrözi vissza, de ez az egyik hely, ahol a magyarországi egészségügyi dolgozók is segítenek nekünk. Magyarország 197 egészségügyi szakembert küldött Szlovákiába, ebből a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi ponton ketten teljesítettek szolgálatot tegnap és a ma is. Nagyon ügyesek, a segítségüket pedig rendkívül nagyra értékeljük, hiszen szombaton több mint hatszáz személyt teszteltek le. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak azért, hogy ilyen gyorsan reagáltak a kérésünkre – mondta Roman Mikulec belügyminiszter.

– A mondás szerint bajban ismerszik meg a jó barát. Pénteken még szükséghelyzetben voltunk, és Szlovákia-szerte a médiában arról cikkeztek, hogy a Közös felelősség nevű hadművelet és az országos tesztelés megvalósíthatatlan. Kapcsolatba léptem Orbán Viktorral, aki azt mondta: segítenek nekünk. Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár

– konstatálta Igor Matovič kormányfő.

A szlovák kormányfő Facebook-oldalán osztotta meg ezt a Révkomáromban készült képet, melyen két magyar orvostanhallgató, Lina és Éva is látható

A Körkép azon kérdésre, miszerint a Dél-Szlovákiában javuló járványügyi helyzet miatt előfordulhat-e, hogy némelyik déli járásban nem kerül sor az országos tesztelés második fordulójára, a kormányfő nem akart konkrétumokba bocsátkozni.

Véleménye szerint minden forduló jelentős mértékben segít a fertőzöttek kiszűrésében.

Ľuboš Blaha azon kijelentését, miszerint a magyarul és németül beszélő medikusokra rendőröket kell hívni, a kormányfő inkább nem is kommentálta.

A Semmelweis hallgatói is segítik a felvidékiek tesztelését

A hétvégén a Semmelweis Egyetem 154 diákja segíti a szlovákiai koronavírus-tesztelést. Merkely Béla, az egyetem rektora a közösségi oldalán ismertette, hogy az intézmény hatodéves orvostanhallgatói, ötödéves fogorvostan-hallgatói, rezidensei, valamint PhD-hallgatói és szakdolgozói indultak útnak Szlovákiába, ahol a felvidéki lakosság szűrését végzik el. Hozzátette, hogy az önkénteseknek már nem idegen a tesztelés menete, hiszen a H-uncover országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésből is kivették már a részüket.

Merkely Béla hangsúlyozta: – Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy kevesebb mint egy napon belül jelentkezett 154 csillogó szemű Semmelweis-polgár a szabadidejét feláldozva, s készen álltak az azonnali indulásra.

Az orvosi egyetem hallgatói vasárnap este térnek majd haza.

Szlovákiában két héttel ezelőtt döntöttek a világon gyakorlatilag egyedülálló tesztelési program mellett, amihez ötven önkéntest kértek Magyarországról is. Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter a Twitteren mondott köszönetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, amiért hazánk ötven helyett kétszáz embert biztosított az országos teszteléshez. A bejegyzésből kiderült, hogy a magyarok Komáromban, Léván, Nyitrán és Tőketerebesen végzik majd a munkát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.